Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

sokojAsset 2

SOKOJ Legat Josipa Slavenskog

Memorijalna muzička soba, Legat Josipa Slavenskog svečano je otvorena 8. decembra 1983. godine na tadašnjem trgu Marksa i Engelsa a današnjem Nikole Pašića  na petom spratu zgrade broj 1.

Najveći deo zaostavštine ovog jugoslovenskog kompozitora tada je i zvanično poveren na brigu i čuvanje Sokoju. Zahvaljujući zalaganju porodice kompozitora, sačuvana je njegova radna soba i preseljena iz Svetosavske ulice broj 33 gde je kompozitor živeo i radio do svoje smrti 1955. godine.

“Srpski kompozitori za decu” - dela za  violinu i klavir,
Opširnije...

Prvi autorski koncert - vokalne kamerne muzike, kompozitora srednje generacije,
Opširnije...

Rosi fest, ovog puta u saradnji sa organizacijom Grand Stage
Opširnije...

Svetski dan muzike koji se tradicionalno slavi svuda u svetu,
Opširnije...

Koncert pod nazivom DUVAČKI RAZGOVORI biće održan u utorak, 13.
Opširnije...

Tribina Novi susreti u savremenoj muzici biće održana u četvrtak,
Opširnije...

Koncert pod nazivom Kamerna muzika srpskih kompozitorki za flautu i
Opširnije...

Koncert pobednika  XIV Medjunarodnog pijanističkog takmičenja Slavenski koji je održano
Opširnije...

U utorak, 23. maja sa početkom u 19 časova, novo
Opširnije...

 

Legat Josipa Slavenskog je osnovan sa idejom da se u njemu čuvaju, istražuju, obrađuju, publikuju i izvode njegova dela. U ovom prostoru koji je zadržao oblik njegove radne sobe, nalaze se njegovi lični predmeti, rukopisi, klavir i drugi instrumenti, pisma, biblioteka, nototeka, fotografije ...

Inspiraciju je tražio u folklorima onih naroda koje, kako je govorio, civilizacija nije iskvarila. Njegova fascinacija Balkanom i slovenstvom ogleda se i u drugim predmetima koji se tu nalaze – pirotski, ručno bojeni ćilimi, komplet ručno, u duborezu rađenih, bosanskih  stočića iz Konjica zatim drvene stolice iz Crne Gore kao i različiti, narodni muzički instrumenti.

Fond biblioteke u Legatu obuhvata 3360 jedinica od kojih su muzičke 1271, 822 knjige, stotine  gramofonskih ploča, magnetofosnih traka i više od hiljadu pisama. Pored toga, u Legatu se čuvaju, pored muzičkih, knjige iz različitih naučnih oblasti – fizike, hemije, astronomije, linvistike. Bibilioteka obiluje biografijama slavnih kompozitora.

Retka i zanimljiva kolekcija rečnika upotpunjuje njegovu zaostavštinu. Poznato je da je Josip Slavenski vodio prepiske na čak jedanaest jezika pa se  među njegovom kolekcijom rečnika nalazi se i Ručna knjiga za srpski, nemački, ruski i francuski jezik iz 1886. godine.

U kolekciji pisama nalazi se bogata prepiska sa najvažnijim muzičkim ličnostima toga vremena, između ostalih sa Ljubicom Marić, Milojem Milojevićem, Petrom Stojanovićem, Stevanom Hristićem, Krešimirom Baranovićem, Jakovom Gotovcem ali i sa Jozefom Sukom, Zoltanom Kodaljem, Leopoldom Stokovskim, Erihom Klajberom , Zlatkom Balokovićem i nemačkim izavačem Šotom (Schott) koji objavio gotovo celokupan opus Josipa Slavenskog.

Pored legatske sobe, u istom prostoru,  nalazi se i  koncertna sala sa oko sedamdesetak mesta koja je bila jedan od veoma značajnih  koncertnih prostora u gradu. Organizovani su tematski koncerti savremene jugoslovenske muzike, okrugli stolovi, promocije Sokojevih i drugih izdanja muzičkog sadržaja kao i brojna predavanja i naučni skupovi posvećeni stvaralaštvu Josipa Slavenskog na kojem su učestvovali ugledni kompozitori i muzički pisci toga vremena.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Optio, neque qui velit. Magni dolorum quidem ipsam eligendi, totam, facilis laudantium cum accusamus ullam voluptatibus commodi numquam, error, est. Ea, consequatur.

Poseta Legatu Slavenski je moguća uz prethodno zakazivanje termina na