Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

sokojAsset 2

SOKOJ ZAŠTO SE SOKOJU PLAĆA NAKNADA?

NAČINI KORIŠĆENJA MUZIKE

LEGALNO KORIŠĆENJE MUZIKE

MUZIKA U POSLOVANJU

Svima nam je zajedničko uživanje u muzici i mi, u želji da muzičko stvaralaštvo u Srbiji bude što kvalitetnije, želimo  da vam približimo šta Sokoj zaista radi, u čemu je suština posla.

Naime, među našim korisnicima ima pravnika, novinara, sportista, menadžera, trgovaca, ugostitelja… ukratko, ljudi najrazličitijih zanimanja. 

Svako od vas živi od svog rada i naravno, naplaćuje svoje usluge ili proizvode. Tako na primer pekar naplati hleb i pecivo koje napravi, ugostitelj naplati ručak koji servira, trener naplati članarinu licima koje trenira, rent-a-car agencija naplati iznajmljivanje vozila, televizije naplaćuju reklame i to po sekundi, pa tako i mi, muzički autori, moramo naplatiti naš „proizvod“ – muziku, jer od toga živimo. 

Muzičko delo plod je rada i truda muzičkog autora, kompozitora, tekstopisca ili aranžera. Svaki put kada pustite muziku da bi vaš radio bio slušaniji (a time i skuplji sekund reklame), da bi više gostiju došlo u vaš restoran (a time i vaš profit bio veći) i slično tome, vi koristite „proizvod“ autora, pozajmljujete ga, a za to korišćenje potrebno je izdvojiti određena sredstva kao u svakoj drugoj prilici kada nešto iznajmljujete. Uostalom, zar bi zaista bilo fer da neko koristi muziku, a da autori, koji su tu muziku „napravili“, nemaju ni dinara naknade od toga? 

To je dakle pravi razlog plaćanja naknade. Mnogi naši sugrađani Sokoj doživljavaju kao strog državni organ koji naplaćuje „taksu za slušanje muzike“ ili „porez na muziku“. Međutim, Sokoj je u stvari udruženje muzičkih autora koje, pored ostalog, naplaćuje naknadu za muziku koju koristite i tu istu naknadu raspodeljuje dalje autorima koji su tu muziku stvorili.

Nadamo se da su vam nakon ovog objašnjenja jasniji razlozi  prikupljanja naknade i da ćemo udruženim snagama postići naš cilj – kontinuirano unapređenje muzičkog stvaralaštva u Srbiji.

Vaš Sokoj

SOKOJ MUZIKA U POSLOVANJU

Svedoci smo da je u današnje vreme velika konkurencija u poslovnom okruženju, i svi se trude da pronađu način da unaprede poslovanje i uslove rada za svoje zaposlene. Muzika vam u tome može mnogo pomoći.

Kod nekih korišćenja, kao što je korišćenje muzike u ugostiteljskim objektima, ona je samo prateći element, ali podjednako važan kao i dobro osmišljen enterijer ili kvalitetan izbor hrane.
Na javnom mestu, muzika se koristi na najrazličitije načine. Ukoliko se izvodi na koncertima, zabavama, priredbama, festivalima ili u noćnim klubovima, ona je osnovno sredstvo za rad i bez nje, u tom slučaju, dobiti nema.

Muzika je neraskidivi deo delatnosti svakog pružaoca medijske usluge ,bilo da je u pitanju radio ili TV stanica ili kablovski operater koji reemituje TV kanale uz naknadu koja mu se mesečno uplaćuje.

Ukoliko planirate da koristite muziku u svom poslovnom objektu ili je već koristite, ispunite svoje zakonske obaveze. Sokoj vam može omogućiti potrebna ovlašćenja kao i legalan pristup domaćem i svetskom muzičkom repertoaru.

O tome koliko muzika ima značaja u poslovanju, možete više saznati u tekstu „Muzika koja prodaje“.

Poslovni subjekti koji se bave organizacijom koncerata i muzičkih festivala, pribavljaju dozvolu za javno izvođenje muzike, zaključenjem odgovarajućeg ugovora sa Sokojem i dužni su da plaćaju autorsku naknadu za dela korišćena na muzičkoj manifestaciji koju su organizovali.

Sokoj vrši kontrolu izvršavanja ugovornih i zakonskih obaveza korisnika, te je kod organizatora koncerata evidentirao sledeće korisnike koji ne poštuju obavezu i korisnike koji uredno izvršavaju obaveze i poštuju autorska prava.

Najnovije vesti iz Sokoja

Najčešće postavljana pitanja autora

Šta kažu naši korisnici?

SOKOJ VODIČ ZA KORISNIKE MUZIKE

Pre nego što koristite muziku u kafiću, restoranu, diskoteci, klubu, hotelu, kladionici, prodavnici, spa centru, sportsko-rekreativnom centru, aerobik sali, fitnes centru, plesnoj školi… potrebna vam je dozvola koja se stiče zaključivanjem ugovora sa Sokojem.Svakodnevno se koristi celokupan svetski muzički repertoar, dela koja pripadaju stotinama hiljada autora svih žanrova muzike iz najrazličitijih delova sveta. Praktično je nemoguće kontaktirati sa svim autorima pojedinačno, tražiti dozvolu od njih i sa svakim pojedinačno ugovarati visinu naknade za koju ustupa svoje delo. Upravo zato je evropsko i naše zakonodavstvo predvidelo organizaciju za kolektivno ostvarivanje prava muzičkih autora.