Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

U Beogradu je, u subotu 15. maja, u 90. godini preminuo Đorđe Marjanović, jedna od najvećih zvezda jugoslovenske i srpske zabavne muzike.

Rođen u Kučevu 1931. godine, gimnaziju je završio u Požarevcu, a u Beogradu je studirao na Farmaceutskom fakultetu. Prvi put je zapevao na audiciji pevača koje je organizovalo Udruženje džezista Srbije, a posle toga počeo je da peva po zabavama u Beogradu.

Prelomni trenutak u njegovoj karijeri desio se krajem 1950-ih kada ga je šef jednog orkestra pozvao da na jednom nastupu peva u pauzama između dva bloka pesama. Njegovo pojavljivanje na televiziji sa pesmom „Zvižduk u osam“ odmah se pretvorilo u opšte oduševljenje. On je bio prvi pevač zabavne muzike na prostoru Jugoslavije koji nije samo stajao za mikrofonom već je padao na kolena, valjao se po podu, plakao, bacao sako u publiku.

Prva LP ploča Đorđa Marjanovića Muzika za igru pojavila se u prodaji na njegov rođendan, 30. oktobra 1959. godine. Ploča je prodata u 11.000 primeraka, u vreme kad u Jugoslaviji nije bilo više od 20.000 gramofona.Druga LP ploča, pod nazivom Mustafa objavljena je 1962. godine. Omote za obe ploče oblikovao je istaknuti srpski dizajner Ljubomir Pavićević Fis. 1960. godine sa pesmama Pesma raznosača mleka i Prodavač novina učestvovao je na festivalu u Opatiji i osvojio tri nagrade.

Na takmičenju Zlatni mikrofon 1961. godine u Domu sindikata, po mišljenju publike nepravedno mu je oduzeto prvo mesto i nezadovoljni „Đokisti“ su na trgu Marksa i Engelsa (danas Nikole Pašića) napravili demonstracije i ulične nerede, tako da je milicija morala da interveniše. Da bi nekako smirio razbesnelu masu, Đorđe se popeo na krov automobila i odatle pevao svojim obožavaocima.

Godine 1963. započinje svoju karijeru u SSSR-u, čija ga je publika prihvatila od prvog trenutka. O njegovoj popularnosti u SSSR-u najbolje govori podatak da je na stadionu “Lenjin” imao petnaest uzastopnih koncerata pevajući svake večeri pred petnaestak hiljada ljudi.

Učestvovao je na gotovo svim jugoslovenskim festivalima zabavne muzike – Beogradsko proleće, Vaš šlager sezone, Festival Opatija, Pesma leta, Splitski festival, Zagrebački festival, kao i nekoliko puta na jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije.

Oprostio se od muzičke publike i publike uopšte 31. maja 2004. koncertom u centru Sava.

Juna 2016. godine, na oduševljenje brojne publike, pojavio se na festivalu Pesma leta u Smederevu i na plejbek izveo pesme Zvižduk u osam, Romana i Nikad nije kasno.

Na Beoviziji 2009. je nastupio zajedno sa Oskarom i sastavom Bjuti kvins u pesmi Superstar Ognjena Amidžića, Vladimira Graića i Saše Miloševića Mareta.

sokojAsset 2

IN MEMORIAM ĐORĐE MARJANOVIĆ (1931-2021)

IN MEMORIAM ĐORĐE MARJANOVIĆ (1931-2021)