SOKOJ

АУТОРИ

МИ ПОДРЖАВАМО ВАШЕ СТВАРАЛАШТВО И
ШТИТИМО ВАША АУТОРСКА ПРАВА

КОРИСНИЦИ

ОМОГУЋАВАМО ВАМ ЛЕГАЛНО КОРИШЋЕЊЕ МУЗИКЕ
ЗА ВАШЕ ПОСЛОВАЊЕ

СОКОЈ

ОРГАНИЗАЦИЈА МУЗИЧКИХ АУТОРА СРБИЈЕ

Током протеклих 70 година постојања, Сокој се у организационом и статусном смислу прилагођавао захтевима и потребама времена. Сокој остварује права аутора музике, аутора текста, аутора аранжмана музике и других носилаца ауторских права на музичким делима свих жанрова, са речима и без речи. Сокој заступа преко 12.000 домаћих музичких аутора и других носилаца ауторског права на музичким делима свих жанрова и, на основу закључених уговора са иностраним ауторским друштвима, преко 4.500.000 иностраних аутора, односно целокупан светски музички репертоар. Организован је по моделу најсавременијих европских организација за заштиту ауторских права.
Од 1956. Сокој је члан Међународне конфедерације друштава аутора и композитора ЦИСАK (CISAC), са седиштем у Паризу.
Од 1959. Сокој је члан Међународног бироа за заштиту права снимања путем средстава механичке репродукције (БИЕМ).

legatlogo.png

ЛЕГАТ

ЛЕГАТ ЈОСИП СЛАВЕНСКИ

Меморијална музичка соба, Легат Јосипа Славенског је свечано отворена 8. децембра 1983. године на тадашњем тргу Маркса и Енгелса а данашњем Николе Пашића на петом спрату зграде број 1. Највећи део заоставштине овог југословенског композитора тада је и званично поверен на бригу и чување Сокоју. Захваљујући залагању породице композитора, сачувана је његова радна соба и пресељена из Светосавске улице број 33 где је композитор живео и радио до своје смрти 1955. године.

sokoj-post.png

ФОНД ЗА КУЛТУРНА ДАВАЊА

Културна давања представљају део прикупљене ауторске накнаде намењене подстицању, унапређењу или промовисању музичког стваралаштва домаћих аутора свих жанрова који су заштиту својих дела поверили Сокоју.

МИ ЗАСТУПАМО АУТОРСКА ПРАВА ПРЕКО 12 000 ДОМАЋИХ
И ПРЕКО
4 500 000 СТРАНИХ АУТОРА

Омогућујемо вам да искористите бројне комерцијалне предности коришћења музике и обезбеђујемо да аутори музике с правом буду награђени за јавно коришћење њихових дела.

ЖЕЛИТЕ ДА ПОСТАНЕТЕ ЧЛАН СОКОЈА?

Закон налаже да за свако јавно коришћење музике од аутора музике треба тражити дозволу и платити ауторску накнаду. Практично је неомогуће дааутори контактирају са свим корисницима музичких дела и уговарају висине накнада за уступљена дела.

СОКОЈ ВАМ ОМОГУЋУЈЕ ЛЕГАЛНО КОРИШЋЕЊЕ МУЗИКЕ

Уколико планирате да користите музику у свом пословном објекту или је већ користите, испуните своје законске обавезе. Сокој вам може омогућити потрена овлашћења као и легалан приступ домаћем и светском музичком репертоару.

ВИШЕ ОД 70 ГОДИНА ПОДРЖАВАМО СТВАРАЛАШТВО

Фонд за културна давања представља део прикупљене ауторске накнаде који је наменјен стимулисанју, унапређењу или промовисању музичког стваралаштва домаћих аутора свих жанрова који су заштиту својих дела поверили Сокоју.

sokoj-post.png

УПРАВЉАЊЕ КВАЛИТЕТОМ

Како бисмо унапредили своје пословање, а нашим корисницима омогућили квалитетнију услугу и поузданог партнера имплементирали смо систем менаџмента квалитетом према захтевима стандарда ISO 9001:2015 и систем менаџмента безбедношћу информација у складу са стандардом ISO/IEC 27001:2013.

Хвала за музику

Легендарни хит групе АБА под насловом Thank You For The Music написали су славни аутори Бјерн Улваевс и Бен Андерсон. Није случајно Бјерн Улваевс нови председник Међународне конфедерације друштава аутора и композитора ЦИСАK, кровне организације којој припада и наш Сокој.
Улваевс, који иза себе има више од 150 хитова написаних за групу АБА и друге извођаче, један је од најгласнијих заговорника права аутора и креативаца те велики познавалац области колективне заштите ауторских права и музичке индустрије опште. Његова мисија на челу ЦИСАK-а биће осигуравање боље правне заштите и борба за праведнију расподелу хонорара те побољшавање услова рада за музичке, филмске, визуалне и друге креативне раднике.
Песма групе АБА нека је врста захвалнице аутора самој музици која прожима све на овој планети.
„Хвала за музику, за песме које певам, хвала за уживање које оне доносе. Ко може да живи без ње? Искрено се питам какав би живот био без ње? Без песме или плеса, ко смо то ми? Тако да кажем: хвала за музику која ми је дата.“
Слушајући природу многи чују музику. Музика просто има моћ да сваки простор оплемени, учини га лепшим, богатијим, пријемчивијим за људе који га посећују. Аутори Сокоја стварају музику и баве се једним узвишеним послом за који је потребно имати талента и много знања.
Хвала за музику свима који су нам је подарили.