SOKOJ

sokojAsset 2

sivapozadina ЗАШТО СЕ СОКОЈУ ПЛАЋА НАКНАДА?

НАЧИНИ КОРИШЋЕЊА МУЗИКЕ

ЛЕГАЛНО КОРИШЋЕЊЕ МУЗИКЕ

МУЗИКА У ПОСЛОВАЊУ

Свима нам је заједничко уживање у музици и ми, у жељи да музичко стваралаштво у Србији буде што квалитетније, желимо  да вам приближимо шта Сокој заиста ради, у чему је суштина посла.

Наиме, међу нашим корисницима има правника, новинара, спортиста, менаџера, трговаца, угоститеља… укратко, људи најразличитијих занимања.

Свако од вас живи од свог рада и наравно, наплаћује своје услуге или производе. Тако на пример пекар наплати хлеб и пециво које направи, угоститељ наплати ручак који сервира, тренер наплати чланарину лицима које тренира, рент-а-цар агенција наплати изнајмљивање возила, телевизије наплаћују рекламе и то по секунди, па тако и ми, музички аутори, морамо наплатити наш „производ“ – музику, јер од тога живимо.

Музичко дело плод је рада и труда музичког аутора, композитора, текстописца или аранжера. Сваки пут када пустите музику да би ваш радио био слушанији (а тиме и скупљи секунд рекламе), да би више гостију дошло у ваш ресторан (а тиме и ваш профит био већи) и слично томе, ви користите „производ“ аутора, позајмљујете га, а за то коришћење потребно је издвојити одређена средства као у свакој другој прилици када нешто изнајмљујете. Уосталом, зар би заиста било фер да неко користи музику, а да аутори, који су ту музику „направили“, немају ни динара накнаде од тога?

То је дакле прави разлог плаћања накнаде. Многи наши суграђани Сокој доживљавају као строг државни орган који наплаћује „таксу за слушање музике“ или „порез на музику“. Међутим, Сокој је у ствари удружење музичких аутора које, поред осталог, наплаћује накнаду за музику коју користите и ту исту накнаду расподељује даље ауторима који су ту музику створили.

Надамо се да су вам након овог објашњења јаснији разлози  прикупљања накнаде и да ћемо удруженим снагама постићи наш циљ – континуирано унапређење музичког стваралаштва у Србији.

Ваш Сокој

sivapozadina МУЗИКА У ПОСЛОВАЊУ

Сведоци смо да је у данашње време велика конкуренција у пословном окружењу, и сви се труде да пронађу начин да унапреде пословање и услове рада за своје запослене. Музика вам у томе може много помоћи.

 

Код неких коришћења, као што је коришћење музике у угоститељским објектима, она је само пратећи елемент, али подједнако важан као и добро осмишљен ентеријер или квалитетан избор хране.

На јавном месту, музика се користи на најразличитије начине. Уколико се изводи на концертима, забавама, приредбама, фестивалима или у ноћним клубовима, она је основно средство за рад и без ње, у том случају, добити нема.

 

Музика је нераскидиви део делатности сваког пружаоца медијске услуге ,било да је у питању радио или ТВ станица или кабловски оператер који реемитује ТВ канале уз накнаду која му се месечно уплаћује.

 

Уколико планирате да користите музику у свом пословном објекту или је већ користите, испуните своје законске обавезе. Сокој вам може омогућити потребна овлашћења као и легалан приступ домаћем и светском музичком репертоару.

О томе колико музика има значаја у пословању, можете више сазнати у тексту „Музика која продаје“.

Пословни субјекти који се баве организацијом концерата и музичких фестивала, прибављају дозволу за јавно извођење музике, закључењем одговарајућег уговора са Сокојем и дужни су да плаћају ауторску накнаду за дела коришћена на музичкој манифестацији коју су организовали.

Сокој врши контролу извршавања уговорних и законских обавеза корисника, те је код организатора концерата евидентирао следеће кориснике који не поштују обавезу и кориснике који уредно извршавају обавезе и поштују ауторска права.

Најновије вести из Сокоја

Најчешће постављана питања

Шта кажу наши корисници?

sivapozadina ВОДИЧ ЗА КОРИСНИКЕ МУЗИКЕ

Пре него што користите музику у кафићу, ресторану, дискотеци, клубу, хотелу, кладионици, продавници, спа центру, спортско-рекреативном центру, аеробик сали, фитнес центру, плесној школи… потребна вам је дозвола која се стиче закључивањем уговора са Сокојем.  Свакодневно се користи целокупан светски музички репертоар, дела која припадају стотинама хиљада аутора свих жанрова музике из најразличитијих делова света. Практично је немогуће контактирати са свим ауторима појединачно, тражити дозволу од њих и са сваким појединачно уговарати висину накнаде за коју уступа своје дело. Управо зато је европско и наше законодавство предвидело организацију за колективно остваривање права музичких аутора.