SOKOJ

НАЧИНИ КОРИШЋЕЊА МУЗИКЕ

emitovanje-reemitovanje-2
javno-saopstavanje-2
javno-izvodjenje-2
internet-telefonski-servisi-2
posebna-naknada-6
umnozavanje-5
Колико кошта коришћење музике?

Основни принцип по којем се одређује висина накнаде јесте значај који музика има за делатност корисника, па самим тим и утицај који она може имати на приходе. Допринос музике у приходима корисника мора се узети у обзир при одређивању тарифа.
Наравно, висина накнаде прилагођена је нашим приликама и економским околностима у којима живимо.

Начин обрачуна и висина накнаде, као и прецизни услови под којима се музика може легално користити садржани су у Тарифама Сокоја.
Важно је рећи да су тарифе Сокоја, којима се детаљно за сваку врсту коришћења разрађују услови под којима се дозвола издаје, у потпуности усаглашене не само са домаћим законодавством већ и са европском праксом и искуством.

Накнада је највиша код оних корисника код којих је музика саставни део њиховог рада, а нижа за оне кориснике који свој посао могу обављати и без коришћења музике.

ЗАШТО СЕ СОКОЈУ ПЛАЋА НАКНАДА?

Свима нам је заједничко уживање у музици и ми, у жељи да музичко стваралаштво у Србији буде што квалитетније, желимо  да вам приближимо шта Сокој заиста ради, у чему је суштина посла.

Наиме, међу нашим корисницима има правника, новинара, спортиста, менаџера, трговаца, угоститеља… укратко, људи најразличитијих занимања.

Свако од вас живи од свог рада и наравно, наплаћује своје услуге или производе. Тако на пример пекар наплати хлеб и пециво које направи, угоститељ наплати ручак који сервира, тренер наплати чланарину лицима које тренира, рент-а-цар агенција наплати изнајмљивање возила, телевизије наплаћују рекламе и то по секунди, па тако и ми, музички аутори, морамо наплатити наш „производ“ – музику, јер од тога живимо.

Музичко дело плод је рада и труда музичког аутора, композитора, текстописца или аранжера. Сваки пут када пустите музику да би ваш радио био слушанији (а тиме и скупљи секунд рекламе), да би више гостију дошло у ваш ресторан (а тиме и ваш профит био већи) и слично томе, ви користите „производ“ аутора, позајмљујете га, а за то коришћење потребно је издвојити одређена средства као у свакој другој прилици када нешто изнајмљујете. Уосталом, зар би заиста било фер да неко користи музику, а да аутори, који су ту музику „направили“, немају ни динара накнаде од тога?

То је дакле прави разлог плаћања накнаде. Многи наши суграђани Сокој доживљавају као строг државни орган који наплаћује „таксу за слушање музике“ или „порез на музику“. Међутим, Сокој је у ствари удружење музичких аутора које, поред осталог, наплаћује накнаду за музику коју користите и ту исту накнаду расподељује даље ауторима који су ту музику створили.

Надамо се да су вам након овог објашњења јаснији разлози  прикупљања накнаде и да ћемо удруженим снагама постићи наш циљ – континуирано унапређење музичког стваралаштва у Србији.

Ваш Сокој

ВОДИЧ ЗА КОРИСНИКЕ МУЗИКЕ

Пре него што користите музику у кафићу, ресторану, дискотеци, клубу, хотелу, кладионици, продавници, спа центру, спортско-рекреативном центру, аеробик сали, фитнес центру, плесној школи… потребна вам је дозвола која се стиче закључивањем уговора са Сокојем.  Свакодневно се користи целокупан светски музички репертоар, дела која припадају стотинама хиљада аутора свих жанрова музике из најразличитијих делова света. Практично је немогуће контактирати са свим ауторима појединачно, тражити дозволу од њих и са сваким појединачно уговарати висину накнаде за коју уступа своје дело. Управо зато је европско и наше законодавство предвидело организацију за колективно остваривање права музичких аутора.

sokojAsset 2

Портали за кориснике

ЛЕГАЛНО КОРИШЋЕЊЕ МУЗИКЕ

Закон о ауторском и сродним правима налаже да за јавно коришћење музичког дела, пре почетка коришћења, прибавите дозволу, у свим случајевима када је добијање дозволе прописано законом, за коришћење платите накнаду у висини утврђеној тарифом, а у складу са уговореним правилима и доставите податке о учесталости и обиму коришћења (за коришћења где је то могуће).

Милионски музички репертоар и учесталост коришћења су превелики да би пре сваког коришћења појединачног дела ступали у контакт са аутором да преговарате о дозволи и накнади.
Тај проблем се превазилази уз помоћ организације за колективно остваривање ауторског права. Организација је веза између вас и аутора.

Задатак организације је да имовинскоправна овлашћења која су јој уступили аутори даље уступи корисницима и да наплаћену накнаду, умањену само за трошкове пословања, исплати ауторима.

МУЗИКА У ПОСЛОВАЊУ

Сведоци смо да је у данашње време велика конкуренција у пословном окружењу, и сви се труде да пронађу начин да унапреде пословање и услове рада за своје запослене. Музика вам у томе може много помоћи.

Код неких коришћења, као што је коришћење музике у угоститељским објектима, она је само пратећи елемент, али подједнако важан као и добро осмишљен ентеријер или квалитетан избор хране.

На јавном месту, музика се користи на најразличитије начине. Уколико се изводи на концертима, забавама, приредбама, фестивалима или у ноћним клубовима, она је основно средство за рад и без ње, у том случају, добити нема.

Музика је нераскидиви део делатности сваког пружаоца медијске услуге ,било да је у питању радио или ТВ станица или кабловски оператер који реемитује ТВ канале уз накнаду која му се месечно уплаћује.

Уколико планирате да користите музику у свом пословном објекту или је већ користите, испуните своје законске обавезе. Сокој вам може омогућити потребна овлашћења као и легалан приступ домаћем и светском музичком репертоару.

О томе колико музика има значаја у пословању, можете више сазнати у тексту „Музика која продаје“.

Шта кажу наши корисници?