SOKOJ

Посета Легату Славенски је могућа уз претходно заказивање термина на

sokojAsset 2

sivapozadina Легат Јосипа Славенског

Меморијална музичка соба, Легат Јосипа Славенског свечано је отворена 8. децембра 1983. године на тадашњем тргу Маркса и Енгелса а данашњем Николе Пашића  на петом спрату зграде број 1.

Највећи део заоставштине овог југословенског композитора тада је и званично поверен на бригу и чување Сокоју. Захваљујући залагању породице композитора, сачувана је његова радна соба и пресељена из Светосавске улице број 33 где је композитор живео и радио до своје смрти 1955. године.

Легат Јосипа Славенског је основан са идејом да се у њему чувају, истражују, обрађују, публикују и изводе његова дела. У овом простору који је задржао облик његове радне собе, налазе се његови лични предмети, рукописи, клавир и други инструменти, писма, библиотека, нототека, фотографије …

Инспирацију је тражио у фолклорима оних народа које, како је говорио, цивилизација није искварила. Његова фасцинација Балканом и словенством огледа се и у другим предметима који се ту налазе – пиротски, ручно бојени ћилими, комплет ручно, у дуборезу рађених, босанских  сточића из Коњица затим дрвене столице из Црне Горе као и различити, народни музички инструменти

Фонд библиотеке у Легату обухвата 3360 јединица од којих су музичке 1271, 822 књиге, стотине  грамофонских плоча, магнетофосних трака и више од хиљаду писама. Поред тога, у Легату се чувају, поред музичких, књиге из различитих научних области – физике, хемије, астрономије, линвистике. Бибилиотека обилује биографијама славних композитора.

Ретка и занимљива колекција речника употпуњује његову заоставштину. Познато је да је Јосип Славенски водио преписке на чак једанаест језика па се  међу његовом колекцијом речника налази се и Ручна књига за српски, немачки, руски и француски језик из 1886. године.

У колекцији писама налази се богата преписка са најважнијим музичким личностима тога времена, између осталих са Љубицом Марић, Милојем Милојевићем, Петром Стојановићем, Стеваном Христићем, Крешимиром Барановићем, Јаковом Готовцем али и са Јозефом Суком, Золтаном Кодаљем, Леополдом Стоковским, Ерихом Клајбером , Златком Балоковићем и немачким изавачем Шотом (Schott) који објавио готово целокупан опус Јосипа Славенског.

Поред легатске собе, у истом простору,  налази се и  концертна сала са око седамдесетак места која је била један од веома значајних  концертних простора у граду. Организовани су тематски концерти савремене југословенске музике, округли столови, промоције Сокојевих и других издања музичког садржаја као и бројна предавања и научни скупови посвећени стваралаштву Јосипа Славенског на којем су учествовали угледни композитори и музички писци тога времена.

Фотографије: Оранџ Студио

У уторак 11. маја обележена је 125. годишњица рођења Јосипа Славенског.
У програму који је одржан у Легату Славенски, учествовали су пијаниста Владимир Глигорић И Београдски гудачки квартет.

Фотографије: Ненад Ђурђевић