Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Povodom obeležavanja godišnjice rođenja i smrti Zaječarca Berislava Popovića (1931-2002), kompozitora, muzičkog teoretičara i jednog od nosilaca muzičkog života u Jugoslaviji, u subotu, 19. marta, u zaječarskom pozorištu, biće priređeno veče u njegovu čast.

Tim povodom je početkom decembra u Beogradu održan naučni skup o životu i delu ovog značajnog autora, snimljen je dokumentarni film u produkciji Sokoja i FMU (režija Vladimir Milisavljević), a održan je i autorski koncert, u sali Beogradske filharmonije.

Zaječarcima će se, u okviru programa, predstaviti muzikolozi, mr Ana Kotevska, predsednica Muzikološkog društva Srbije, dr Tijana Popović Mlađenović, profesorka na FMU u Beogradu i kćerka kompozitora, Zaječarac dr Milan Milojković, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pijanista Uki Ovaskainen i članovi Novosadskog duvačkog kvinteta.

Program će obuhvatiti i predavanje o životu i delu Berislava Popovića, sa posebnim akcentom na njegov boravak u Zaječaru tokom detinjstva i mladosti, uz ekskluzivne informacije iz privatne arhive. Takođe, biće priređen i koncert njegove muzike, kome bi prethodila zaječarska premijera dokumentarnog filma o tom vrsnom umetniku.

Organizatori su Ustanova narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, Osnovna muzička škola „Stevan Mokranjac“, Muzikološko društvo Srbije i Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu-katedra za muzikologiju.

Početak je u 18 sati, a ulaz je besplatan.

foto: Beta

sokojAsset 2

VEČE POSVEĆENO KOMPOZITORU BERISLAVU POPOVIĆU

VEČE POSVEĆENO KOMPOZITORU BERISLAVU POPOVIĆU