Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Narodna skupština Republike Srbije je dana 26.10.2023. godine usvojila novi Zakon o elektronskim medijima i Zakon o javnom informisanju i medijima, koji su potom objavljeni u Službenom glasniku Republike Srbije broj 92/2023 dana 27.10.2023. godine i koji stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.Članom 78. Zakona o elektronskim medijima propisano je da su pružaoci medijskih usluga dužni da obezbede da srpska muzička dela učestvuju sa najmanje 25% u njihovom dnevnom objavlјenom muzičkom programu, što će doprineti zaštiti i očuvanju domaćeg muzičkog stvaralaštva i kulturne baštine.

Kako prenose mediji – U izglasanom zakonu prihvaćen je i amandman na član 78. Zakona, po kojem će ubuduće svi komercijalni TV emiteri i radio stanice, (a na koје se odnosi pomenuti zakon) morati da emituju u svom dnevnom emitovanju muzičkog programa minimum 25% domaće muzike.

Ovo je prvi put da se u naše zakonodavstvo uvrsti ta obaveza za emitere, koja će mnogo značiti za sve domaće nosioce prava u muzičkoj industriji. Inače, muzička industrija u Srbiji predstavlja veoma važan ekonomski faktor, jer je deo kreativne industrije koja predstavlja značajan sektor u srpskoj ekonomiji sa udelom od 6,8 odsto u BDP-u naše zemlje.

sokojAsset 2