Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Uspešno realizovana treća jednokratna isplata pomoći od 24.000 dinara egzistencijalno ugroženim muzičkim autorima, članovima Sokoja. Odobreni i novi popusti za korisnike muzike.

Upravni odbor Sokoja – Organizacije muzičkih autora Srbije, doneo je Odluku o trećoj po redu jednokratnoj isplati pomoći u iznosu od 24.000. dinara egzistencijalno ugroženim autorima, članovima Sokoja koja je u prethodne dve nedelje uspešno realizovana, na zadovoljstvo mnogobrojnih autora koji su nam se javili da su pomoć primili.

Muzički sektor jedan je od najugroženijih obzirom da su muzički autori sprečeni da rade i zarade a Sokoj je mnogima jedini izvor prihoda u proteklih godinu dana.

Podsetimo , Upravi odbor Sokoja je još u aprilu mesecu 2020.godine s ozbirom na uvođenje vanrednog stanja, sagledavajući opštu situaciju izazvanu pandemijom virusa COVID 19,  reagovao hitnom izmenom svog pravilnika o socijalnim davanjima i time otvorio mogućnost da se isplati jednokratna pomoć najugroženijim autorima muzike.

Kao što je svima poznato, pandemija virusa COVID19 promenila je u potpunosti stvarnost i poslovno okruženje svih delatnosti u proteklih godinu dana.

Odlukom Upravnog odbora,  korisnicima  za mart mesec za javno saopstavanje ( kontinualno korišćenje), odobren je popust od 75 % na obračun autorske naknade za kategorije kao što su ugostiteljski objekti, dečije igraonice, kladionice ; popust u visini od 50% odobren je tržnim centrima, dok je kategoriji korisnika neprehrambenih trgovina , fitnes programima i teretanama odobren popust u visini od 25%. 

Korisnicima po osnovu javnog izvođenja u ugostiteljskim objektima ne fakturiše se autorska naknada za mart 2021. godine i to za sledeće vrste objekata: diskoteke, klubovi, barovi, splavovi i drugi slični objekti, restorani, kafane, kafići i slični objekti .

Stručna služba Sokoja kao i svih prethodnih meseci pratiće i dalje situaciju na dnevnom nivou i svoje korisnike redovno obaveštavati o mesečnim popustima, dok korisnicima koji su obavestili Sokoj da nisu radili,  neće biti fakturisana autorska naknada.

sokojAsset 2

SOKOJ ISPLATIO TREĆU POMOĆ UGROŽENIM AUTORIMA

OLAKŠICE KORISNICIMA – POPUSTI