Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Šesti NEO festival počinje 17. juna i traje do 16. jula.

Ceo program festivala i ove godine je zaokružen jedinstvenom emocijom, temom koja je zajednička za sva izvođenja, a to su emocije, iskustva i različite perspektive umetnika koji su stvarali u ratnim uslovima i uspevali da se povežu sa ljudima kroz umetnost, humanost, ljubav i razumevanje. Šesti NEO festival je deo programa Tvrđava mira Evropske prestonice kulture.

“Ovogodišnji NEO festival šalje snažnu poruku mira, zajedništva, tolerancije i dijaloga i istovremeno kritikuje svaku vrstu sukoba, mržnje i netrpeljivosti. Ovaj i ovakav naš stav aktuelan je ne samo danas, već u svakom vremenu u kom bukti rat, u kom stradaju nevine žrtve svejedno koje nacije, vere, boje kože… Dakle, sukobi na našoj planeti ne prestaju, samo menjaju lokaciju, a umetnost je ta koja uvek na svoj način ustaje protiv njih. Nepravde totalitarnih režima, oduzimanje sloboda, svaki vid cenzure – sve su to univerzalni bolovi koji se kroz umetnička dela „čuju“ i „vide“ na jedan osoben način. Takva dela promovišemo u okviru ovogodišnjeg izdanja Festivala NEO, zbog čega i jesmo u okviru programskog luka „Tvrđava mira” Novog Sada kao Evropske prestonice kulture”, objašnjava Marko Miletić, programski direktor festivala.

Kao poseban doživljaj se izdvajaju čak dva maratona, disciplina koja se retko praktikuje u izvođenju klasične muzike. Prvi,Bah maraton, 23. juna u Gradskoj koncertnoj dvorani, kada će publika imati priliku da čuje sve Bahove svite za violončelo solo u izvođenju Žana Gijena Kerasa. Drugi, Betoven maraton, kada će publika imati priliku da čuje svih 9 simfonija u jednom danu pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca, zajedno sa Beogradskom i Dortmundskom filharmonijom i Slovačkim filharmonijskim horom.

Prvih osam simfonija će biti izvedene 26. juna u gradskoj koncertnoj dvorani od 10 do 19 časova i poslednja, deveta simfonija će biti održana istog dana u 20.22 časova na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Događaj koji ne treba propustiti je i nesvakidašnji koncert pod nazivom Beyond Zero, 15. jula u 20 časova u Sinagogi, kojeg izvodi Acies kvartet i Pojci manastira Kovilj, a na programu će biti Vrebalov i Ravel.

Ulaz na sve dane Festivala je slobodan, osim za 5. dan festivala (Betoven maraton). Ulaz na Betoven maraton koncert na otvorenom je slobodan, dok se ulaznice za koncerte u Gradskoj koncertnoj dvorani prodaju, za svaki od četiri koncerta posebno i dostupne su u celokupnoj prodajnoj mreži GigsTix, kao i na njihovom sajtu.

Festival je podržao Sokoj sredstvima Fonda za kulturna davanja.

sokojAsset 2

ŠESTI NEO FESTIVAL

DOK’N’RITAM U DOMU KULTURE “STUDENTSKI GRAD”