Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Ovogodišnje šesto izdanje Internacionalnog festivala harmonike i kamerne muzike Eufonija održaće se od 12. do 19. maja 2021. godine u Novom Sadu. Festival je posvećen promociji i razvoju umetničke muzike za harmoniku i mladih talentovanih akordeonista.

Šesto izdanje Festivala Eufonija biće obojeno tango zvucima u duhu obeležavanja važnog jubileja  – 100 godina od rođenja planetarno popularnog kompozitora Astora Pjacole, čija je muzika indirektno doprinela promociji harmonike na svetskim podijumima.

Svečano otvaranje zakazano je za 12. maj u 19 časova u Novosadskoj sinagogi. U saradnji sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, pod dirigentskom upravom Elizabet Fuks (Austrija), publici će se predstaviti solista Jovica Ivanović (Austrija), uspešni mladi umetnik na harmonici i bandoneonu, delima Astora Pjacole za bandoneon i orkestar i Rišara Galjana za harmoniku i orkestar.

Naredni koncert će se održati 13. maja u 19:30 časova u Srpskom narodnom pozorištu, scena „Pera Dobrinović“, kada će nastupiti Novosadski tango kvintet koga čine Vladimir Ćuković–violina, David Klem-klavir, Fedor Ruškuc–kontrabas, Vladimir Jakovljević–električna gitara, Dragana Kuzmanović–harmonika. Karte za koncert su u prodaji na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

Svake godine, festival Eufonija, zahvaljujući podršci Sokojevog Fonda za kulturna davanja, predstavlja nova dela za harmoniku i različite sastave mladih domaćih autora. U proteklih šest godina festival je imao veliki uticaj na stvaranje brojnih domaćih dela za harmoniku među kojima su i ona najznačajnija – četiri koncerta za harmoniku i orkestar.

Ove godine, koncert Nova srpska muzika za harmoniku, inspirisan stihovima Petra Petrovića Njegoša, premijerno će predstaviti dela četiri mlada kompozitora – Vladimira Koraća, Luke Čubrila, Ljubomira Nikolića i Tamare Knežević. Odabrani kompozitori, u sinergiji sa muzičarima Lukom Lopičićem–harmonika, Srđanom Sretenovićem–violončelo, Milanom Savićem–saksofon i sjajnim naratorom, bardom srpske glumačke scene, Petrom Božovićem, publici će predstaviti muzički prikaz jedne od najlepših poema Petra Petrovića Njegoša – „Luča mikrokozma“.

Koncertom „Luča mikorokozma – nova srpska muzika za harmoniku“ 19. maja u 19 časova na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, svečano će biti zatvoren šesti Internacionalni festival harmonike i kamerne muzike Eufonija. Tom prilikom, svečano će biti dodeljene i nagrade kompozitorima, učesnicima prošlogodišnjeg konkursa Eufonije za nova dela za harmoniku. Karte su u prodaji na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

Festival Eufonija ove godine odgovara na zahteve kulturne platforme Heroine, kojim se ističe značaj žena u umetnosti i ključne pozicije u okviru programa dodeljuje upravo ženskim stvaraocima.

Detaljniji program festivala nalazi se na zvaničnoj internet prezentaciji festivala www.eufonijafest.com.

sokojAsset 2

ŠESTI INTERNACIONALNI FESTIVAL HARMONIKE I KAMERNE MUZIKE EUFONIJA

ŠESTI INTERNACIONALNI FESTIVAL HARMONIKE I KAMERNE MUZIKE EUFONIJA