Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Tokom  2020. godine bilo je planirano izvođenje Vujićevog gudačkog kvarteta, u godini kada je obeležavano 75 godina od smrti Bele Bartoka, i isto toliko od rođenja kompozitora  Aleksandra S. Vujića. Izuzetno ceneći  Bartokovo stvaralaštvo, Aleksandar Vujić je 1980. godine napisao gudački kvartet pod nazivom Sećanje na Bartoka. Prvo izvođenje ovog dela  je bilo u Budimpešti u svečanoj sali VIGADO. Izvođači  Pavel Vernjikov, Maja Jokanović,  violine, Miki Radović, viola, Pavel Šimček, violončelo, okupili su se samo da bi izveli ovu kompoziciju.

Gudački kvartet Beogradske filharmonije , u sredu 31. marta premijerno će izvesti ovu kompoziciju u Beogradu. Koncert će biti održan u sali Beogradske filharmonije sa početkom u 19 časova. Pored Vujićevog kvarteta na programu je i Gudački kvartet u G duru V.A. Mocarta

Fotografija: Paul Watkins

Gudački kvartet Beogradske filharmonuje čine vilinisti Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac, viola i Aleksandar Latković, violončelo.  Od 2011. godine deluju unutar orkestra kao poseban mali ansambl, koji je održao brojne koncerte  u zemlji i inostranstvu. Kvartet se usavršavao kod Eberharta Felca (Visoka škola za muziku Hans Ajsler, Berlin), kod violiniste Volfganga Redika (Bečki klaviski trio) i violiste Vilijama Kolmana (Kus кvartet).

Koncert je podržan iz Fonda za kulturna davanja Sokoja.

Fotografija: Ivana Brezovac
sokojAsset 2

SEĆANJE NA BARTOKA

SEĆANJE NA BARTOKA