Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Kompozitor Rade Radivojević, dobitnik je nagrade „Darko Kraljić“ za životno delo u domenu popularne muzike za 2020. godinu koju mu dodeljuje Udruženje kompozitora Srbije (UKS).

Odluku je jednoglasno donela stručna komisija Udruženja kompozitora Srbije u sastavu Radoslav Graić, predsednik i kompozitori Žarko Dančuo, Jovan Maljoković, Vladan Vučković – Paja i Aleksandra Milutinović. Dodela nagrade biće upriličena krajem godine autorskim koncertom laureata.

U svojoj izuzetno uspešnoj, pola veka dugoj karijeri, Rade Radivojević postao je jedan od vodećih autora, čiji se značaj može porediti sa popularnošću legendarnog Darka Kraljića – navodi se izmedju ostalog u obrazloženju žirija. 

U istorijski razvoj popularnog žanra, Rade Radivojević je uneo složena formalna rešenja koja su proširila tradicionalni oblik popularne pesme, obogatio je harmonsku podlogu i doneo maštovite aranžmane. No, njegova muzike pre svega pleni neiscrpnom melodikom, lirikom i osećajnošću jednog izrazitog, snažnog neoromantičara. Kao takva ona  prevazilazi merila savremenog istorijskog perioda i  ima sve šanse da i u dalekoj budućnosti zrači kao evergrin baština.“ – Ivana Trišić, muzikolog 

Radivoje Rade Radivojević, kompozitor, aranžer, producent i instrumentalista, diplomirao je  na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 1974. godine.

Njegov opus sadrži preko 700 ostvarenja popularne, primenjene, dečije i narodne muzike, među kojima se posebno izdvajaju brojni hitovi i pobedničke pesme na muzičkim festivalima u Beogradu, Zrenjaninu, Skoplju, Novom Sadu, Budvi, Herceg Novom, Sofiji, Velikom Trnovu …

Radivojević je poslednji predstavnik Jugoslavije na Pesmi Evrovizije u Malmeu 1992. godine sa pesmom „Ljubim te pesmama“.

Proglašen je za kompozitora godine  u Jugoslaviji 1994, u Makedoniji 2000.godine  i za hit-kompozitora u Bugarskoj 2014.godine.

Autor je muzike za mnoge filmove, igrane i dokumentarne televizijske serije i pozorišne predstave.

Pesma „Volimo te otadžbino naša“ bila je i ostala simbol jednog vremena u istoriji našeg naroda. Njegove kompozicije izvode se širom sveta. Objavio je tri autorska LP-a i 3 izuzetna CD-a.

Povodom obeležavanja 40 godina rada, 2009. godine u Centru Sava u Beogradu, održao je veliki autorski koncert sa preko 100 izvođača, koji  je 2011. repriziran u Nišu.

Godine 2019., povodom 50 godina Radivojevićevog rada, Muzička produkcija RTS-a i  Muzička redakcija Televizije Beograd organizovali su  u Kombank dvorani koncert pod nazivom „Tragovi“.

Radivojević je dobitnik mnogobrojnih nagrada među kojima se izdvajaju  „Zlatna značka“ Kulturno prosvetne zajednice Srbije, „Zlatni beočug“ Kulturno prosvetne zajednice Beograda, nagrada  „Maestro International“ za životno delo,  Nagrada za životno delo i Nagrada za najveći hit u istoriji festivala zabavne muzike EVROFEST Skoplje za pesmu “Mnogu solzi”, „Počasnica“ Udruženja kompozitora Srbije za život posvećen muzici, i priznanje Ministarstva kulture i informisanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije.

sokojAsset 2

RADE RADIVOJEVIĆ DOBITNIK NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO U DOMENU POPULARNE MUZIKE

RADE RADIVOJEVIĆ DOBITNIK NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO U DOMENU POPULARNE MUZIKE