Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Prvi festival Ansambla za drugu novu muziku ŠARE I ŠAVOVI održava se u 3 grada: Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu. Osmišljen je kao platforma za širi spektar delovanja u našoj sredini. Imajući u vidu brojne druge festivale ovog tipa u Evropi, koji muzički minimalizam plasiraju kao jedan od komercijalnih elektronskih žanrova, naš koncept je usmeren pre svega prema umetničkim i estetskim kriterijumima i uklapanju minimalističke muzike u sve više narastajući mega žanr “nove savremene klasike”.

Festival se održava u trenutku kada se navršava sedam godina od ponovnog okupljanja ansambla 2017. ali i 47 godina od njegovog osnivanja i ima posebno značenje zbog činjenice da će se 2024. u Beogradu održati jedan važan skup, sastanak asocijacije Society for Minimalist Music, koja se organizuje bijenalno i koja prati evropsku i američku minimalističku muzičku scenu.

Na dan otvaranja festivala u bioskopu Balkan. 2 novembra, na svim digitalnim platformama i na CD-u u limitiranom tiražu pojaviće se novi album ADNM-a Ovo nije Op.1 u izdanju Pop Depresije. Festival je podržao Sokoj iz Fonda za kulturna davanja a detaljan program je dostupan na https://www.facebook.com/events/293841433488814