Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

32. izdanje Medjunarodne tribine kompozitora, najznačajnijeg festivala savremene muzike kod nas, biće održano od 3. do 7. oktobra u beogradskom SKC-u, dvorani Lola kao i u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

U okviru osam koncertnih večeri, tokom pet festivalskih dana biće predstavljeno 47 dela, uglavnom kamerne muzike, za različite kombinacije instrumenata, sa ili bez elektronike, za manje sastave, ali i najnovija ostvarenja za simfonijski orkestar. Zastupljena su dela autora svih generacija, od već afirmisanih i domaćoj publici poznatih imena, do najmlađe generacije domaćih stvaralaca.

Medju stranim autorima, na programu će se naći dela kompozitora iz Severne Makedonije, Grčke, Kipra, Nemačke, Belgije, Bosne i Hercegovine, Belorusije, Kine, Rumunije, Velike Britanije, Hong Konga, SAD-a, Japana, Uzbekistana.

Neki od autora su najavili svoj dolazak u Beograd i boravak na Tribini.

Tradicionlno, tokom Festivala biće dodeljene i  nagrade :

  • Stevan Mokranjac, najprestižnije priznanje za kompozitorsko ostvarenje u Srbiji, za premijerno delo izvedeno u prethodnoj godini na svečenom otvaranju Tribine, 3. oktobra ;
  • Pavle Stefanović za muzicku esejistiku i kritiku kao i
  • Aleksandar Pavlović za promociju srpske muzike u zemlji i inostranstvu, na koncertu u četvrtak, 5.10. u Velikoj dvorani SKC-a.

U okviru Tribine u tribini muzikološkinja Ivana Miladinović Prica vodiće predstavljanje dela koje je dobitinik Mokranjčeve nagrade za 2022. godinu u Maloj sali Kolarčeve zadužbine u subotu, 7. oktobra od 19 časova.

 Na ovogodišnjoj Tribini učestvuju najistaknutiji domaći umetnici koji su aktivno posvećeni interpretaciji savremene muzike i koji svake godine prezentuju  najveći deo programa.Medju njima su i  ansambl Gradilište, SO RTS pod upravom Aleksandra Kojića kao i mnogobrojni solisti. Tribina će ove godine ugostiti i jedan inostrani duo, Zöllner-Roche Duo (Celner Roš) (Nemačka-Vel.Britanija) koji će predstaviti nova dela za harmoniku i klarinet.

Koncerti počinju u 18 i 20 časova, a ulaz na sve programe je slobodan.

Medjunarodna tribinu kompozitora se održava uz podršku Sokoja – organizacije muzičkih autora Srbije, Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada kao i opštine Vračar.

Detaljan program je dostupan na stranici Udruženja kompozitora www.composers.rs koji je osnivač i producent  Festivala.