Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Ovogodišnja, jedanaesta Međunarodna autorska kreativna konferencija (MAKK 2023), održana je u Muzeju savremene umetnosti u Zagrebu, 16. i 17. novembra. Ova konferencija, u organizaciji stručne službe Hrvatskog društva skladatelja (HDS ZAMP) i Hrvatskog društva za autorsko pravo (HDAP), okupila je pravne stručnjake i kreativce, pružajući im platformu za razmenu ideja i podsticanje inovacija, povezujući sadašnjost i budućnost.

Pod sloganom „AI: alat ili autor?“, učesnici su prvog dana konferencije imali priliku da kroz raznovrsna predavanja, panele i diskusije saznaju brojne informacije o aktuelnim temama, od tehnoloških inovacija i prezentacija savremenih alata do digitalnih trendova.

Jedan od istaknutih trenutaka bio je panel pod nazivom „Napuniti Arenu“, na kom se diskutovalo o ključnim elementima uspeha i preduslovima za organizaciju nastupa u velikim koncertnim prostorima. Među govornicima je bio istaknuti kompozitor i tekstopisac, član Skupštine Sokoja, Dragan Brajović Braja, koji je naglasio da je sistemski rad najvažniji i da ne postoji „uspeh preko noći“. Na panelu su učestvovali i Željko Bebek, Husein Hasanafendić Hus (Parni Valjak), Sara Gigante (regionalna direktorka koncertne agencije Charm Music), te radijski preduzetnik Ivan Jurić-Kaćunić.

Drugi dan konferencije, u organizaciji HDAP, protekao je u pravnim temama, sa posebnim osvrtom na uticaj veštačke inteligencije na intelektualnu svojinu. Takođe je održano teorijsko predavanje o pojmu originalnosti, prikazan je poreski tretman autorskih dela, a posebno interesovanje izazvala je panel diskusija o autorskopravnim posledicama NFT-ova.

Konferenciji MAKK 2023, kao predstavnici Stručne službe Sokoja, prisustvovali su Radivoj Brkić, šef Službe za pravne poslove i Pavle Pavičić, šef Službe za međunarodne pravne poslove.

Više informacija dostupno je na zvaničnom sajtu konferencije.

foto: Samir Cerić Kovačević; izvor: makk.hr