Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Na Skupštini koja je održana elektronskim putem, zbog epidemije korona virusa i u čijem je radu i odlučivanju učestvovao i Sokoj, pored izmene Statuta ove organizacije i promene predsednika, kao i izbora novih potpredsednika, doneto je i više drugih važnih odluka vezanih za rad ove organizacije, ali i Organizacija članica, među kojima je i Sokoj.

Novi predsednik Međunarodne konfederacije društava autora i kompozitora CISAC je Bjorn Ulveas, legendarni muzičar, osnivač i koautor pesama grupe ABBA. Na čelu udruženja, nasledio je Žan Mišel Žara koji je vodio ovu organizaciju punih sedam godina.

Ulveas, koji iza sebe ima više od 150 hitova s grupom ABBA i drugim izvođačima, jedan je od najglasnijih zagovornika prava autora i kreativaca kao i veliki poznavalac sistema kolektivne zaštite autorskih prava i muzičke industrije uopšte. Njegova misija na čelu CISAC-a biće osiguravanje bolje pravne zaštite i borba za pravedniju raspodelu honorara, kao i poboljšavanje uslova rada za muzičke, filmske, vizualne, pozorišne i druge kreativce.

– Kao predsednik CISAC-a, radujem se što ću imati priliku da pomognem novoj generaciji kreativaca. Naše udruženje uživa značajan međunarodni ugled i strastveno verujem u našu misiju osiguravanja boljih i poštenijih uslova za autore. Verujem i kako dostupne tehnologije možemo još bolje da iskoristimo za bolju zaradu autora i pravedniju raspodelu iznosa – izjavio je Ulveas prilikom stupanja na dužnost.

sokojAsset 2

ODRŽANA SKUPŠTINA CISACA