Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Mladi kompozitor Veljko Nenadić (22), student četvrte godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na Odseku za kompoziciju, ostvario je jedan od svojih najvećih međunarodnih uspeha do sada. Našao se među tri pobednika na „JM Internacional” (Jeunesses Musicales International), sa sedištem u Briselu, najvećoj svetskoj muzičkoj organizaciji posvećenoj promociji i radu sa mladim muzičkim umetnicima.

Povodom 75 godina postojanja ova organizacija je raspisala konkurs za kompoziciju za simfonijski orkestar na koji je pristiglo je više od 60 iz preko 20 zemalja sveta. Veljko je pobedio sa svojom kompozicijom „Metamorfoze”, koju će 30. septembra, uz još dve pobedničke kompozicije, premijerno izvesti simfonijski orkestar iz Brisela.

Veljko je jedan od najnagrađivanijih srpskih kompozitora najmlađe generacije i do sada je na većini takmičenja, više od 40, za svoje kompozicije osvajao prva mesta. Posebno se izdvaja prvo mesto na šestom Internacionalnom takmičenju horskih kompozicija „Enio Morikone”, gde je predsednik žirija bio upravo čuveni filmski kompozitor. Veljkova muzika je do sada izvođena i nagrađivana u Americi, Rusiji, Austriji, Sloveniji, Italiji, Španiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Alžiru… Nedavno je nagrađen je i na Internacionalnom festivalu Isidora Žebeljan.

Članstvo JMI obuhvata 72 organizacije iz 61 države sa svih kontinenata, a kroz razne programe JMI prisutan je u više od 100 zemalja, među kojima je i Srbija (JM Srbija – Muzička omladina Beograda).

sokojAsset 2

NAGRADA ZA VELJKA NENADIĆA

NAGRADA ZA VELJKA NENADIĆA