Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

30. jubilarno izdanje Tribine kompozitora, najznačajnijeg festivala savremene muzike kod nas, biće održano od 6. do 10 oktobra u beogradskom SKC-u.

U okviru sedam koncerata tokom pet festivalskih dana biće predstavljeno 46 dela, uglavnom kamerne muzike, za različite kombinacije instrumenata, sa ili bez elektronike, za manje sastave, ali i najnovija ostvarenja za gudački orkestar i soliste. Zastupljena su dela autora svih generacija, od već afirmisanih i domaćoj publici poznatih imena, do najmlađe generacije domaćih stvaralaca.

Medju stranim autorima, na programu će se naći dela kompozitora iz Slovenije, Finske, Italije, Rusije, Nemačke, Belgije, Bosne i Hercegovine i Belorusije. Neki od autora su najavili svoj dolazak u Beograd i boravak na Tribini.

Na tri festivalske večeri, 6. 8. i 10. Oktobra  biće dodeljene i  nagrade

  • Stevan Mokranjac, najprestižnije priznanje za kompozitorsko ostvarenje u Srbiji, za premijerno delo izvedeno u prethodnoj godini – Svetlani Maraš za radiofonsko delo  Post-excavation activities.
  • Pavle Stefanović za muzicku esejistiku i kritiku muzikološkinji Jeleni Novak kao i
  • Aleksandar Pavlović za promociju srpske muzike u zemlji i inostranstvu pijanistkinjama Nedi Hofman – Sretenović i Maji Rajković, dok se Ivani Trišić dodeljuje Specijalna zahvalnica  za dugogodišnji doprinos u promociji srpske muzike.

Nastupiće najistaknutiji domaći ansambli posvećeni interpretaciji savremene muzike koji svake godine prezentuju  najveći deo programa, Metamorfozis i Gradilište, a kompozicije za gudački okestar izvešće ansambl Trinaest gudača uz dirigenta Ivana Markovića i soliste Borislava Čičovačkog, Sašu Mirkovića i Srđana Sretenovića. Pored njih nastupiće i Beogradski trio, Aratos trio, kao i mnogobrojni solisti, a festival će biti otvoren nastupom ansambla četiri kontrabasa Bass Chorus (Slovenija), pod umetničkim rukovodstvom kontrabasiste Zorana Markovića.

Festival će biti otvoren i zatvoren kompozicijama Isidore Žebeljan a na poslednjoj večeri biće premijerno izvedena kompozicija nedavno preminulog profesora Srdjana Hofmana koji je jedan od osnivača i prvi selektor Tribine kompozitora

Koncerti počinju u 17 i 19 časova, ulaz je besplatan ali je obavezna prijava dolaska zbog ograničenog broja posetilaca na email tribina _kompozitora@gmail.com

Medjunarodna tribina  kompozitora se održava uz podršku Fonda za kulturna davanja Sokoja i Ministarstva kulture RS

Detaljan program je dostupan na stranici Udruženja kompozitora koji je i osnivač manifestacije.

sokojAsset 2

MEDJUNARODNA TRIBINA KOMPOZITORA

MEDJUNARODNA TRIBINA KOMPOZITORA