Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Poseta Legatu Slavenski je moguća uz prethodno zakazivanje termina na

sokojAsset 2

SOKOJ Legat Josipa Slavenskog

Memorijalna muzička soba, Legat Josipa Slavenskog svečano je otvorena 8. decembra 1983. godine na tadašnjem trgu Marksa i Engelsa a današnjem Nikole Pašića  na petom spratu zgrade broj 1.

Najveći deo zaostavštine ovog jugoslovenskog kompozitora tada je i zvanično poveren na brigu i čuvanje Sokoju. Zahvaljujući zalaganju porodice kompozitora, sačuvana je njegova radna soba i preseljena iz Svetosavske ulice broj 33 gde je kompozitor živeo i radio do svoje smrti 1955. godine.

Legat Josipa Slavenskog je osnovan sa idejom da se u njemu čuvaju, istražuju, obrađuju, publikuju i izvode njegova dela. U ovom prostoru koji je zadržao oblik njegove radne sobe, nalaze se njegovi lični predmeti, rukopisi, klavir i drugi instrumenti, pisma, biblioteka, nototeka, fotografije …

Inspiraciju je tražio u folklorima onih naroda koje, kako je govorio, civilizacija nije iskvarila. Njegova fascinacija Balkanom i slovenstvom ogleda se i u drugim predmetima koji se tu nalaze – pirotski, ručno bojeni ćilimi, komplet ručno, u duborezu rađenih, bosanskih  stočića iz Konjica zatim drvene stolice iz Crne Gore kao i različiti, narodni muzički instrumenti

Fond biblioteke u Legatu obuhvata 3360 jedinica od kojih su muzičke 1271, 822 knjige, stotine  gramofonskih ploča, magnetofosnih traka i više od hiljadu pisama. Pored toga, u Legatu se čuvaju, pored muzičkih, knjige iz različitih naučnih oblasti – fizike, hemije, astronomije, linvistike. Bibilioteka obiluje biografijama slavnih kompozitora.

Retka i zanimljiva kolekcija rečnika upotpunjuje njegovu zaostavštinu. Poznato je da je Josip Slavenski vodio prepiske na čak jedanaest jezika pa se  među njegovom kolekcijom rečnika nalazi se i Ručna knjiga za srpski, nemački, ruski i francuski jezik iz 1886. godine.

U kolekciji pisama nalazi se bogata prepiska sa najvažnijim muzičkim ličnostima toga vremena, između ostalih sa Ljubicom Marić, Milojem Milojevićem, Petrom Stojanovićem, Stevanom Hristićem, Krešimirom Baranovićem, Jakovom Gotovcem ali i sa Jozefom Sukom, Zoltanom Kodaljem, Leopoldom Stokovskim, Erihom Klajberom , Zlatkom Balokovićem i nemačkim izavačem Šotom (Schott) koji objavio gotovo celokupan opus Josipa Slavenskog.

Pored legatske sobe, u istom prostoru,  nalazi se i  koncertna sala sa oko sedamdesetak mesta koja je bila jedan od veoma značajnih  koncertnih prostora u gradu. Organizovani su tematski koncerti savremene jugoslovenske muzike, okrugli stolovi, promocije Sokojevih i drugih izdanja muzičkog sadržaja kao i brojna predavanja i naučni skupovi posvećeni stvaralaštvu Josipa Slavenskog na kojem su učestvovali ugledni kompozitori i muzički pisci toga vremena.

Fotografije: Orange studio

U utorak 11. maja obeležena je 125. godišnjica rođenja Josipa Slavenskog.

U programu koji je održan u Legatu Slavenski, učestvovali su pijanista Vladimir Gligorić I Beogradski gudački kvartet.

Fotografije: Nenad Đurđević