Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Od 5. do 9. decembra, publika širom Srbije će imati priliku da čuje dva jedinstvena programa Ansambla Studio 6, pod nazivima Light codes i Composer-performer.

Program Light Codes

održava se Sali Beogradske Filharmonije 5. decembra u 20h i u Muzičkoj Školi Isidor Bajić u Novom Sadu 6.12. u 19h.

Centralno mesto na programu pripada kompozicijama Toru Takemitsua, široj publici poznatom po muzici za legendarna japanska filmska ostvarenja. Bryce i Rain Spell će imati svoja premijerna izvođenja u Srbiji, a uz trio And then I knew ’twas wind, ova izuzetna dela prikazuju Takemitsuov jedinstveni spoj japanske muzičke tradicije i evropskog neo-impresionizma.

Na programu su zastupljena i dva komplementarna dela domaćeg, višestruko nagrađivanog kompozitora Veljka Nenadića. Ansambl Studio 6 je poručio i premijerno će izvesti njegovo novo delo Haiku IV.

Program Composer-performer  održaće se u Sali Kragujevačke Gimnazije 8.12 u 20h i u Galeriji Artget u Beogradu 9.12. u 20h.

Ansambl Studio 6 po pravilu okuplja muzičare koji se aktivno bave graničnim praksama u savremenoj muzici (kompozicija-improvizacija), tokom godina su razvili praksu da akitvno sarađuju sa muzičarima i muzičarkama koji i komponuju i izvode svoju i druge muzike. Ove godine su odabrali da poruče nova dela domaćih kompozitorki Ane Gnjatović i Miše Cvijović. Obe autorke će i same učestvovati u premijernim izvođenjima svojih novih dela zajedno sa članovima ansambla. Na programu je i grafička partitura britansko-luksemburške kompozitorke Ketrin Konc, za solo harfu, koja se može tumačiti na veoma različite načine, te takođe pripada konceptu fuzije kompozitora i instrumentaliste, kao ko-kreatora dela koje se uživo izvodi.

Koncertna serija je podržana iz Sokojevog Fonda za kulturna davanja a ulaz na koncerte je slobodan.