Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Festival Ring Ring je oduvek bio mesto na kojem su domaći autori imali priliku da prikažu svoju kreativnost, aktuelne projekte, saradnje sa muzičarima iz sveta, te je povodom jubileja ovog beogradskog festivala diskografska kuća Multimedia Music, uz podršku Sokojevog Fonda za kulturna davanja, objavila reprezentativni kompilacijski album „Ring Ring, 25 godina – domaći autori“.

Krajem prošle godine najstariji postojeći domaći festival alternativne muzike pred publiku je izneo svoje dvadesetpeto izdanje, i time počeo obeležavanje 25 godina postojanja festivala, tokom kojih je održano više od 300 koncerata umetnika sa svih kontinenata.

S obzirom da je spisak domaćih umetnika koji su nastupali na festivalu popriličan, na kompilacijskom albumu nije bilo moguće smestiti ni deseti deo onoga što je festival predstavio publici na koncertima u Beogradu.

„Kada se 1996, u ovo isto doba godine, rodila ideja organizovanja festivala alternativne muzike Ring Ring, bilo je potrebno manje vremena za realizaciju nego što je trajala priprema diska koji obeležava jubilej. Prema rečima Bojana Đorđevića, osnivača i umetničkog direktora festivala – jedan od težih zadataka je bio da se u manje od 80 minuta „spakuje” toliko značajnih nastupa, neobičnih projekata, svetskih premijera“, ukazano je povodom kompilacije.

Na albumu se nalazi 12 kompozicija. Među njima je i snimak sa prvog koncerta, održanog 22. maja 1996, na kojem su nastupili Erne Kiralj, Kris Katler i Stevan Kovač Tikmajer, ali i kompozicija Tijane Stanković i Ane Kravanje, izvedena na najnovijem, 25. festivalu, 28. novembra 2021.

„Kompakt disk „Ring Ring, 25 godina – domaći autori“ otvara snimak dela koncerta novosadske pijanistkinje Marine Džukljev i mađarskog perkusioniste Arona Portelekija, što je bila svetska premijera. Na albumu se nalazi još nekoliko snimaka projekata koji su prvi put izvedeni na festivalu Ring Ring. Dva takva se odnose na međunarodne projekte pevačice Svetlane Spajić, Metamorphic Orchestra, kao i saradnja sa svetski poznatim avangardnim orkestrom “Zeitkratzer“, naveli su izdavači kompilacije i dodali da je od domaćih džez stvaralaca, na albumu zastupljen najplodniji i najobjavljivaniji među njima – Silard Mezei, kao i grupe Fish in Oil i Dragon’s Fuel.

Članovi zrenjaninskog dua Blank Disc su, takođe, predstavljeni sa svojom kompozicijom, ali i u sklopu velikog međunarodnog projekta Šalter Ensemble.

„Subotički Neuroleptic trio je ponudio deo svog koncertnog nastupa na festivalu, a živi snimak je i premijerno izvođenje kompozicije Svetlane Maraš, koju su u sali Beogradske filharmonije odsvirali Branko Džinović i Aleksandar Latković“, navedeno je u saopštenju.

Povodom albuma je istaknuto i da daje odličan presek uzbudljive domaće scene i nakon više od dve decenije (krajem devedesetih je B92 objavio tri kompilacije muzike sa festivala održanih ’96, ’97. i ’99) vraća Ring Ring-muziku u domaće CD prodavnice.

sokojAsset 2

KOMPILACIJA SA NAJSTARIJEG DOMAĆEG ALTERNATIVNOG FESTIVALA

KOMPILACIJA SA NAJSTARIJEG DOMAĆEG ALTERNATIVNOG FESTIVALA