Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Knjiga dugogodišnjeg umetničkog rukovodioca Narodnog orkestra RTS-a Ljubiše Pavkovića „Narodne pesme Balkana“, u izdanju RTS Izdavaštva, predstavljena je u RTS klubu.

O ovoj reprezentativnoj zbirci odabranih narodnih pesama govorili su direktor Ansambla narodnih pesma i igara „Kolo“ prof. docent Zdravko Ranisavljević, profesor, stručni saradnik i notograf izdanja Bojan Mladenović, odgovorni urednik RTS Izdavaštva Dragan Inđić i autor Ljubiša Pavković.

Narodne pesme Balkana rezultat su višedecenijskog rada i autorovog bavljenja tradicionalnom narodnom muzikom, sa željom da se deo velikog i raznovrsnog muzičkog blaga Srbije i ostalih balkanskih zemalja sa bliskom i srodnom muzičkom tradicijom notno zabeleži, profesionalno i stilski obradi.

Zastupljene su pesme iz svih delova Srbije – Šumadije, istočne, zapadne i južne Srbije, Kosova i Metohije, Vojvodine i Sandžaka, ali i pesme iz nama bliskih zemalja po nasleđu, istoriji i tradiciji, poput Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

U uži izbor uvrštene su i odabrane gradske pesme i romanse, nekoliko izuzetnih romskih pesama, po jednu bunjevačku, rumunsku i bugarsku pesmu. U ovom izdanju se nalaze i poneke nepravedno zapostavljene, retko izvođene i pomalo zaboravljene pesme – od pesama narodnih i nama neznanih autora do velikana naše kulture i istorije poput Jovana Jovanovića Zmaja, Đure Jakšića, Alekse Šantića, Isidora Bajića, Josifa Marinkovića, kneza Mihaila Obrenovića, kralja Nikole Petrovića…

Ceo svoj umetnički život Ljubiša Pavković je posvetio izučavanju srpskog i balkanskog folklora, otkrivajući njegove tajne i autentične muzičke vrednosti.

Projekat je podržao Sokoj iz Fonda za kulturna davanja.

(Izvor RTS)

sokojAsset 2

KNJIGA „NARODNE PESME BALKANA“ LJUBIŠE PAVKOVIĆA PREDSTAVLJENA U RTS KLUBU

KNJIGA „NARODNE PESME BALKANA“ LJUBIŠE PAVKOVIĆA PREDSTAVLJENA U RTS KLUBU