Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Jovan Maljoković, jedan od najznačajnijih predstavnika džez muzike iz Srbije i član Upravnog odbora Sokoja, govorio je o svom „nultom albumu“ izdatom ove godine, kao i o novom autorskom materijalu pod nazivom „Na raskrsnici svetova“.

Tekst sa portala www.bosnainfo.ba prenosimo u celosti:

Jovan Maljoković, džez saksofonista: Neobično je da dugo nismo svirali u Sarajevu

Legendarni saksofonista Jovan Maljoković je jedan od najznačajnijih predstavnika džeza iz Srbije, čija se muzika rado izvodi i sluša u čitavom svijetu.

Nedavno mu je austrijski izdavač Everland music izdao raritetni album „The Uplifting Abyss“ na vinilu. U pitanju je i nesvakidašnja priča.

-Prije nekoliko mjeseci dobio sam telefonski poziv od predstavnika austrijsko-holandske izdavačke kuće, da izdaju kao vinil ploču sa mojim do tad neobjavljenim snimcima. To je moj album koji sam snimio 1975. godine i koji je trebalo da bude objavljen odavno, ali je sticajem okolnosti, na master traci ostao kod mog prijatelja Keleta. On je živio u Londonu i bavio se izdavaštvom. Godinama sam mislio da je taj materijal izgubljen. Međutim, moj prijatelj je materijal proslijedio svom drugom prijatelju da ga čuva. To je bila moja neobjavljena autorska muzika, napravljena skoro prije pedeset godina. Kako je materijal na kraju dospio do kompanije Everland music, ne znam ali oni su bili oduševljeni energijom kojom zrači album „Ponor naviše“. Poslao sam im potom autentične fotografije iz tog vremena i oni su sve lijepo spakovali i objavili. Sada mi stižu poruke prijatelja iz cijelog svijeta, koji su ploču nabavili. Ta ploča je snimana u Beogradu u momentu kada sam se ja vratio iz Njemačke, gdje sam šest godina svirao džez u klubovima za Amerikance. Tada su svirali u isto vreme pioniri džez roka poput Herbi Henkoka. Ja sam preuzeo taj model i prvi ga svirao kod nas. Bio sam pun snage i muzika je izbijala iz mene. Album je sad na svjetskim radio-stanicama koje puštaju džez. Dobio sam već neke kritike, u kojim za album stoji opis „Sveti Gral Yu džez roka“. Za mene je to od sada moj nulti album. On je poslije 50 godina, sam našao put da bude objavljen. To je savijet i mladim umjetnicima da nikad ne odustaju, ako snime nešto što zasta valja kad tad će se to naći pred masovnom publikom – priča Maljoković.

Uradio je kompletno novi autorski materijal koji se zove „Na raskrsnici svetova“.

-Album će biti tako nazvan zato što smo ovde gdje jesmo. To je džez album sa pečatom Srbije i Balkana. Aranžmane za gudački orkestar je radio Ivan Ilić. Plus je tu moj osmočlani bend sa četiri duvačka instrumenta. Premijerno ćemo sve to odsvirati na „Novosadskom džez festivalu“  17. novembra u Srpskom narodnom pozorištu Novog Sada. Ja sam mnogo prošao, svirao sam prvo u Njemačkoj, pa godinama turneje sa našim izvođačima po Sovjetskom Savezu, pa sam pet godina svirao sa Goranom Bregovićem u njegovom “Orkestru za svadbe i sahrane”, pa nebrojeno puta sa svojim džez orkestrom po najprestižnijim dvoranama svijeta. Sa takvim iskustvom siguran sam da će ovaj novi materijal, biti svuda dobrodošao – dodaje Jova.

Član je upravnog odbora Sokoja posljednjih četiri godine.

-Mogu da kažem da mi je drago što se u mom mandatu dogodilo puno lijepih uspjeha za Sokoj. Uspjeli smo da riješimo brojne unutrašnje probleme, da postanemo finansijski stabilni i da napravimo odličnu saradnju sa srodnim udruženjima u regionu kao što su hrvatski ZAMP ili bosanski AMUS, te da sa njima riješimo brojne probleme. Muzički autori koje štiti Sokoj, sada mogu pristojnije da žive – dodaje Maljoković.

Na kraju konstatuje da su festivali u regionu koji promovišu džez veoma povezani.

-Ja sjajno sarađujem sa ljudima koji vode džez festivale u regionu i Evropi. Godinama sam rukovodio džez festivalom u Valjevu. Ono što je neobično da godinama nismo svirali, na primjer, u Sarajevu, jer nekako nismo uspjeli da se uskladimo. Vjerujem da će uskoro svirati tamo kako bi promovisali album „Na raskrsnici svetova“ – kaže na kraju Jova Maljoković.

sokojAsset 2

JOVAN MALJOKOVIĆ „THE UPLIFTING ABYSS“

JOVAN MALJOKOVIĆ „THE UPLIFTING ABYSS“