Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Sa velikim žaljenjem smo primili vest da je Zoran Simjanović , srpski kompozitor muzike za film i pozorište, preminuo  u 75. godini od posledica korona virusa.

Rođen je 1946.godine  u Beogradu gde je kao dečak pohađao časove klavira i upisao muzičku školu “Mokranjac”. Tokom šezdesetih, kao tinejdžer počeo je da svira u sastavima “Siluete” i “Elipse”, prvim beogradskim rokenrol grupama, a diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Karijeru komponovanja muzike za film počeo je 1975.godine. Nakon saradnje sa Zoranom Hristićem  na muzici za film “Nemirni”, prekida studije prava i upisuje Muzičku akademiju u Beogradu.

Do 2020.godine komponovao je muziku za 67 igranih filmova i više od 50 televizijskih filmova i serija, isto toliko animiranih i kratkih filmova, kao i za preko 500 reklamnih spotova.

Bio je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti od 1993. do 2004.godine a od 1999. do 2002.godine predavao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

U periodu od 1965.godine do 1999.godine izdao je 24 muzička albuma.

Komponovao je muziku za filmove različitih žanrova kao što su  „Specijalno vaspitanje“, „Grlom u jagode“, „Miris poljskog cveća“, „Nacionalna klasa“, „Zemaljski dani teku“, „Sećaš li se Doli Bel“, „Otac na službenom putu“, „Maratonci trče počasni krug“, „Balkan ekspres“, „Variola vera“, „Tajvanska kanasta“, „Šta se zgodi kad se ljubav rodi“, „Sabirni centar“, „Tango argentino“, „Virdžina“, „Besa“, „Bure baruta“, „Tito i ja“ i „Urnebesna tragedija“.

Filmska muzika mu je donela mnoge nagrade, medju kojima su i dve Zlatne arene u Puli, članstvo u evropskim muzičkim asocijacijama i zvanje počasnog građanina Valensije.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja među kojima su nagrada Udruženja kompozitora Srbije „Darko Kraljić“, Nagrada grada Beograda i druge. Mnogi filmovi za koje je radio muziku bili su nagrađeni u toj kategoriji na svetskim i domaćim festivalima.

Zoran Simjanović bio je član aktuelnog saziva Upravnog odbora Sokoja.

Izražavamo najdublje saučešće porodici, prijateljima i saradnicima u ime svih članova Sokoja.

sokojAsset 2

IN MEMORIAM ZORAN SIMJANOVIĆ (1946-2021)

IN MEMORIAM ZORAN SIMJANOVIĆ (1946-2021)