Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Sa velikim žaljenjem primili smo vest da je naš istaknuti član prof. Zoran Erić preminuo u 74. godini. Bio je predsednik Upravnog odbora Sokoja od 2002.do 2005. i član aktuelnog saziva Skupštine naše organizacije.

Rođen je 1950. u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u klasi Stanojla Rajičića. Usavršavao se kraće vreme na Orfovom institutu u Salcburgu i na majstorskom kursu Vitolda Lutoslavskog u Grožnjanu. Bio je šef Katedre za kompoziciju, prodekan FMU, potom prorektor, a zatim i rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Iza njega je ostao veliki  opus dela različitih žanrova koja su izvođena u gotovo svim zemlјama Evrope, SAD, Kini i Australiji, a izvodili su ih ugledni domaći i inostrani ansambli kao što su gudački orkestri „Dušan Skovran“, Gudači Gildhola, Gudači Svetog Đorđa, Krajzler londonski gudači, Zagrebački solisti, 12 čelista Berlinske filharmonije, Kamerni orkestar Detroita, Gudački orkestar Kremlјa, Camerata Serbica, Banatska filharmonija, Simfonijski orkestar RTS, Collegium musicum, Beogradska filharmonija, Irski kamerni orkestar.

U njegovom stvaralaštvu posebno mesto zauzima i obiman ciklus muzike za pozorište i film. Sarađivao je sa našim najistaknutijim pozorišnim i filmskim stvaraocima.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo – četvorostruki je dobitnik najznačajnijeg priznanja, Mokranjčeve nagrade kao i Oktobarske nagrade grada Beograda, YUSTAT Grand Prix za pozorišnu muziku, dve Zlatne mimoze za filmsku muziku, dve Sterijine nagrade za pozorišnu muziku, Velika zlatna medalјa Univerziteta umetnosti u Beogradu.

U ime svih članova Sokoja, porodici, prijateljima i saradnicima izražavamo najdublje saučešće.