Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Sa velikim žaljenjem primili smo vest da je preminuo istaknuti umetnik Zafir Hadžimanov u 77. godini usled posledica korona virusa.

 Hadžimanov je bio kantautor, zvezda jugoslovenske šansone, pevač , kompozitor, filmski glumac, pesnik i prozni pisac. Snimio je veliki broj albuma i odigrao glavne uloge u nekoliko mjuzikla. Objavio je šest knjiga poezije, dve knjige proze i tri knjige muzike za decu.

Rođen je 1943. godine u Kavadarcima u Makedoniji. Gimnaziju i muzičku školu završio je u Skoplju, gde je počeo da se bavi muzikom i pozorištem.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu završio je 1967. godine,  a dok je studirao, nastupao je kao pevač zabavne muzike i snimio svoje prve dve ploče na kojima je i autor tekstova.

Učestvovao je na brojnim muzičkim festivalima, 1965.godine na festivalu u Opatiji, osvojio je prvo mesto sa pesmom Zašto dolaziš samo s kišom. Četiti godine kasnije, na istom festivalu je izveo poznati evergrin Bio je maj.

Kao pevač nastupao je i u inostranstvu, posebno u Sovjetskom savezu. Paralelno je snimao i TV šou-programe.

Uporedo sa pevačkom, radio je i na glumačkoj karijeri, između ostalih,  igrao u filmovima Žike Mitrovića Nož i Trajčeta Popova Makedonska krvava svadba.

Nastupao je i na mnogim pozorišnim scenama, a imao je priliku da sa velikim uspehom  igra i u Forum teatru u Bostonu.

Izražavamo najdublje saučešće porodici, prijateljima i saradnicima u ime svih članova Sokoja.

Fotografija: A.Andjić
sokojAsset 2

IN MEMORIAM ZAFIR HADŽIMANOV ( 1943-2021)

IN MEMORIAM ZAFIR HADŽIMANOV ( 1943-2021)

Beograd 16.07.2010. Kompozitor Zafir Hadzimanov foto Aleksandar Andjic