Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Sa velikim žaljenjem primili smo vest da nas je napustio uvaženi autor i član aktuelnog saziva Skupštine Sokoja, Vladan Radovanović.

Radovanović je stvarao u oblastima muzike, slikarstva, književnosti, novih medija i višemedijske sinteze umetnosti  a preminuo je 15. maja u Beogradu u 91. godini.

Rođen u Beogradu 5. septembra 1932. godine, Radovanović je diplomirao kompoziciju na beogradskoj Muzičkoj akademiji, u klasi prof. Milenka Živkovića. Sa još troje umetnika 1958. godine osniva Medialu, ali je već sledeće godine napušta.

Centralno mesto u njegovoj poetici zauzima Sintezijska umetnost i u okviru nje Vokovizuel.

Nezavisno od avangardnih zbivanja u svetu, Radovanović je istraživao u sličnim smerovima: vokovizuel i projekti (1954), taktilna umetnost (1956), polimedij i radovi s telom (1957), muzika za traku (1960), elektronska muzika (1966), kompjuterska muzika (1976), kompjuterska grafika (1988).

Napisao je više od 250 teorijskih tekstova o muzici i novijim tendencijama u umetnosti. Objavljivao je knjige, mape, partiture, autorske ploče, kasete i autorske kompakt diskove.

Učestvovao je u osnivanju Elektronskog studija Radio Beograda, kojim je rukovodio od 1972. do 1999. Predložio je osnivanje Grupe za višemedijsku umetnost na poslediplomskim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu 2000. godine.

Od 2001. do 2011. je bio profesor po pozivu na Univerzitetu umetnosti u Beogradu (Grupa za višemedijsku umetnost). Titulu počasnog doktora muzike Univerziteta u Kolumbusu u Ohaju dobio je 2005. godine, a 2007. postao je počasni doktor višemedijske umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Porodici, prijateljima i saradnicima upućujemo izraze iskrenog saučešća u ime svig članova Sokoja.

sokojAsset 2

IN MEMORIAM VLADAN RADOVANOVIĆ

IN MEMORIAM VLADAN RADOVANOVIĆ