Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Svetozar Saša Kovačević , srpski kompozitor i redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu, orguljaš i kantor Reformatsko – hrišćanske crkve preminuo je u 72. godini.

Njegov kompozitorski opus obuhvata više od 300 kompozicija duhovne muzike, solo pesme, instrumentalne i scenske muzike, kamerne i simfonijske muzike. Stručni konsultant je Knjige o orguljama u Vojvodini autora Đerđa Mandića u zajedničkom izdanju Agape doo Novi Sad i Zavoda za kulturu Vojvodine 2005. Recezent je Muzičkog leksikona srpsko/engleski i englesko/srpski, u izdanju Jezikoslovca u Beogradu 2006.

Za svoj rad dobio je brojna priznanja. Svetozar Kovačević je dobitnik III nagrade na festivalu novih kompozicija za orkestar harmonika (1973), nagrade za scensku muziku u predstavi “Patkica Žutkica” na 28. Festivalu lutkarskih pozorišta u Novom Sadu (1995). Internacionalni biografski centar (IBC) iz Kembridža 2005. ga je uvrstio u svoju publikaciju 2000 Outstanding Intellectuals of the 21st Century, a 2010. IBC mu je za delo Missa Oecumenica dodelio diplomu i srebrnu medalju za dostignuća na polju muzike.

U ime članova Sokoja upućujemo iskreno saučešće porodici, prijateljima i saradnicima.

sokojAsset 2

IN MEMORIAM SVETOZAR SAŠA KOVAČEVIĆ

IN MEMORIAM SVETOZAR SAŠA KOVAČEVIĆ