Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Sa velikim žaljenjem primili smo vest da nas je napustio naš uvaženi kolega i član aktuelnog saziva Skupštine, Rastislav Kambasković.

Kompozitor i univerzitetski profesor, Kambasković je rođen  u Prokuplju 1939. godine.

Na Muzičkoj akademiji u Beogradu završio je studije muzičke teorije (1960/61) i kompozicije (1968/69) kod profesora Vasilija Mokranjca, magistrira je (1976/77) kod profesora Predraga Miloševića. Nakon specijalizacija u studiju Zapadnonemačkog radija u Kelnu 1968. godine i RAI-ja u Rimu 1973, stiče i zvanje magistra na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Kambasković je radio u Radio Beogradu, najpre kao urednik za studijska snimanja kamerne i vokalno-simfonijske muzike, a potom i kao rukovodilac Simfonijskog orkestra Radio-televizije Beograd. Od 1988. do 2004. bio je profesor harmonije i analize muzičkog dela na katedri za teorijske predmete na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Od 1992- 1998. godine šef katedre za teorijske predmete FMU u Beogradu. Od 1998 – 2002. godine prodekan za nastavu FMU u Beogradu i FILUM-a u Kragujevcu. Tokom 2002. godine bio je vršilac dužnosti dekana FMU u Beogradu.

Komponovao je orkestarsku, kamernu i vokalno-instrumentalnu muziku. Dela ovog autora su više puta osvajala priznanja Udruženja kompozitora Srbije, a 1974. godine dobio je i nagradu Beogradskih muzičkih svečanosti za kompoziciju Ofrande.

U ime svih članova Sokoja, porodici, prijateljima i saradnicima upućejemo izraze iskrenog saučešća.

sokojAsset 2

IN MEMORIAM – RASTISLAV KAMBASKOVIĆ

IN MEMORIAM – RASTISLAV KAMBASKOVIĆ