Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Sa velikim žaljenjem smo primili vest da je član Sokoja, istaknuti kompozitor, pevač i dugogodišnji urednik TV Beograd,  Radoslav Graić, preminuo u Beogradu u 92. godini.

Rodjen je 1932. godine u Mrkonjić Gradu. Sa porodicom se, zbog očevog posla, selio prvo u Prijedor, a zatim pred sam početak Drugog svetskog rata u Sanski Most. Jedno vreme su živeli u Beogradu da bi u Valjevu ostali do 1946. a potom se preselili u Jajce. Školovanje je nastavio u banjalučkoj gimnaziji a studije je završio u Beogradu gde je diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu i paralelno je išao u srednju muzičku školu. U Beogradu je završio i solo pevanje na Muzičkoj  akademiju u klasi profesora Branka Pivničkog. Jedno vreme je bio član Hora Radio Beograda a tokom 1958. je počeo samostalnu karijeru izvodeći narodne i starogradske pesme i šlagere.

Graić je jedan od najsvestranijih autora popularne muzike na ovim prostorima. 60-ih je počeo sa zabavnim(“Anđelina”, “Stjuardesa”, “Prolećni cvet”), nastavio sa dečjim pesmama (“Vuče, vuče, bubo lenja”, “Lako je prutu da se sokoli”), gradskim pesmama i romansama (“Sviraj, sviraj Pišta-baći”, “Eh, lane, moje lane”, “Ostaću uvek bekrija”, “Samo jednom srce ludi”), vranjanskim pesmama (“Mito bekrijo”, “Stani, stani zoro”, “Žubor voda žuborila”), vojvođanskim pesmama (“Puca jelek tesan kroj”), šumadijskim pesmama (“Hej, krčmarice”, “Doleteće beli golub”, “Imala sam drugaricu”, “Ne vraćam se više u tuđinu kletu”, “Zapiši u svom srcu”, “Ja nisam gospodin”, “Kad zaškripi kapija”), duetsko-dijaloškim pesmama (“Nije zlato sve što sija”), prepevima (“Madmazel Liz”, “Ostaj ovde”, “Jedna gitara, hiljadu snova”), baladicama (“Neveni”, “Veni, veni, moj nevene”, “Zaboravi me”), muzikom za TV, pozorište, film.

Radоslav Graić je ostavio višedecenijski, neizbrisiv trag i na mestu muzičkog urednika i autora kultnih emisija na RTS-u.

Godine 2020. povodom Dana državnosti Republike Srbije odlikovan je Zlatnom medaljom za zasluge.

Izražavamo najdublje saučešće porodici, prijateljima i saradnicima u ime svih članova Sokoja.

 

Foto: RTS
sokojAsset 2

IN MEMORIAM RADOSLAV GRAIĆ

IN MEMORIAM RADOSLAV GRAIĆ