Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Sa velikim žaljenjem smo primili vest da je preminuo Predrag Živković Tozovac, srpski kompozitor, tekstopisac, harmonikaš i pevač narodne i folk muzike.

Ostaće upamćen po velikim hitovima medju kojima su  „Tražiću ljubav novu“, „Vlajna“, „Jesen u mom sokaku“, „Mirjana“, „Ti si me čekala“, „Violino ne sviraj“ „Ovamo Cigani“, „Oči jedne žene“, „Prazna čaša“, „Jeremija“ i drugima.

Rođen je 1936. godine u Kraljevu, a živeo je i radio u Beogradu.

U najranijem detinjstvu roditelji su otkrili njegov talenat za muziku. Svirao je harmoniku, trubu i bubnjeve. U Beograd je došao na studije, ali je muzika bila jača od želje za sticanjem diplome ekonomiste, pa je počeo da nastupa sa raznim orkestrima.

Prve pesme objavio je u novembru 1965. godine, a njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada je pobedio na Pesmi leta kompozicijom „Mirjana“.  Održao je brojne koncerte širom bivše Jugoslavije, ali i Evrope, Amerike, Kanade i Australije. Nastupio je na brojnim festivalima poput „Beogradskog sabora“, „Pesme leta“, „Hit parade“ i drugih, gde je osvajao prestižne nagrade.

Veliki hit postala je, svojevremeno  i pesma „Jeremija“ koju je tadašnja vlast okarakterisala kao četničku, zbog čega je morao da ode iz Jugoslavije. Dve godine je proveo kod prijatelja u Nemačkoj, a kada se vratio oduzet mu je pasoš. Sve to nije uticalo na popularnost koju je stekao, te je nastavio da nastupa, uprkos tome što je bio na „crnoj listi“.

Osamdesetih godina, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković bio je voditelj čuvene Folk parade.

Koncertne scene je delio sa kolegama Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević.

Rodno Kraljevo mu se u oktobru 2012. odužilo diplomom zaslužnog građanina grada a 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina RTS-a uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

Izražavamo najdublje saučešće porodici, prijateljima i saradnicima u ime svih članova Sokoja.

Fotografija: Nova.rs/Zoran Lončarević
sokojAsset 2

IN MEMORIAM PREDRAG ŽIVKOVIĆ TOZOVAC ( 1936-2021)

IN MEMORIAM  PREDRAG ŽIVKOVIĆ TOZOVAC ( 1936-2021)