Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Sa žaljenjem smo primili vest da je osnivač Laboratorije zvuka, velikan novosadske muzičke scene Predrag Vranešević, preminuo u 76. godini u Novom Sadu, nakon duge i teške bolesti.

Vranešević ostaje upamćen kao jedna od najkreativnijih ličnosti moderne novosadske kulturne scene, koja se formirala tokom šezdesetih i sedamdesetih, inspirisana podjednako popularnom muzikom svog doba i avangardnom umetnošću. Njegov veliki opus obuhvata inovativnu rok, filmsku i pozorišnu muziku, kao i scenska dela.

Vranešević je pisao muziku za pozorište, sarađujući između ostalih reditelja i sa Dejanom Mijačem, Dimitrijem Đurkovićem, Vidom Ognjenović, Paolom Mađelijem i Duškom Jovanovićem, u predstavama „Smrt trgovačkog putnika”, „Oluja”, „Prenoćište”, „Obešenjak” i drugim.

Samostalno ili sa bratom je pisao muziku za uspešne i nagrađivane filmove „Splav Meduze”, „Oktoberfest”, „Još ovaj put”, „Pun mesec nad Beogradom”, „Original falsifikata”, „Kraj rata”, kao i „Artificial Paradise / Umetni raj”, koji je poslednji film iz Jugoslavije prikazan na Kanskom festivalu.

Publika takođe pamti njihovu muziku za popularne televizijske serije „Poletarac”, „Fore i fazoni”, „Varošarije”, „Priče iz Nepričave”.

Za umetnički rad i doprinos Vranešević je nagrađen „Bronzanim zmajem” u Krakovu, kao i  zlatnom medaljom i nagrade za životno delo na Festivalu dokumentarnog i kratkog igranog filma u Beogradu.

U ime članova Sokoja, porodici i prijateljima upućujemo izraze saučešća.

sokojAsset 2

IN MEMORIAM PREDRAG VRANEŠEVIĆ

IN MEMORIAM PREDRAG VRANEŠEVIĆ