Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Sa velikim žaljenjem primili smo vest da je naš kolega, istaknuti umetnik, pevač i kompozitor Miša Marković preminuo u  svojoj 71. godini.

Šezdesetih godina Miša Marković započinje svoju muzičku karijeru kao pevač, gitarista i kompozitor rok grupe „Mladi lavovi“. Na Omladinskom festivalu u Subotici 1971. počinje profesionalnu solo pevačku karijeru da bi tokom naredne decenije već imao snimljenih 47 singlova.

Sa prodatih preko milion ploča, bio je jedan od najtiražnijih pevača diskografskih kuća a njegove pesme bile su u vrhu svih top lista tadašnje Jugoslavije.  

Na festivalu  “Beogradsko proleće” 1972. kao pevač osvaja prvo mesto u kategoriji starogradskih pesama i romansi sa pesmom „Susret“ Đorđa Karaklajića.

Smatrajući da  narodna muzika mora biti  bazirana na nacionalnom folkloru,  poslednje tri decenije  posvećuje kompozitorskom radu u folk muzici, stvarajući muziku u duhu svojih uverenja.

Sarađivao je sa najznačajnijim izvođačima folk muzike, a njegove najpoznatije pesme su evergreen hitovi novokomponovane muzike kao što su: “Srce je moje violina” – Lepa Lukić, “Ej, Branka, Branka” – Toma Zdravković, “Pamtim još” – Hanka Paldum, “Ruzmarin” – Merima Njegomir, “Kunem ti se životom” – Vesna Zmijanac, “Recite mu da ga volim” – Lepa Brena…

Preko šest miliona ploča prodato je sa kompozicijama koje potpisuje Miša Marković.  

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, medju kojima i „Priznanja za ukupan doprinos Srpskoj folk muzici” i „Povelje za doprinos razvoju muzičkog stvaralaštva na polju džeza, zabavne i rok muzike„

Iskreno saučešće porodici u ime svih članova Sokoja.

sokojAsset 2

IN MEMORIAM MIŠA MARKOVIĆ (1949 – 2020)

OLAKŠICE KORISNICIMA – POPUSTI