Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Sa velikim žaljenjem primili smo vest da je naš član, srpski kompozitor i džez muzičar Mirko Šouc preminuo je u 90. godini. Ostavio je dubok trag kao autor i izvođač na jugoslovenskoj muzičkoj sceni.

Mirko Šouc rođen je 29. juna 1933. godine u Zemunu. Već sa pet godina imao je prvi profesionalni nastup. Diplomirao je 1960. godine na Muzičkoj akademiji u Beogradu.

Mirko Šouc je muzičar koji je svojim kompozicijama različitih žanrova, kao i svestranim muzičkim angažovanjem, stekao visoki ugled, popularnost i obeležio ceo jedan period muzičkog života od pedesetih do devedesetih godina dvadesetog veka.

Jedan je od začetnika, najpoznatijih kompozitora i interpretatora džez muzike na ovim prostorima, a naročito je poznat i cenjen kao virtuoz na džez harmonici.

Ansambl Mirka Šouca je realizovao na stotine koncerata i trajnih snimaka za potrebe RTS-a, gde je Mirko Šouc proveo ceo svoj radni vek.

Za svoj stvaralački rad nagrađen je brojnim, najprestižnijim nagradama: Nagrada za životno delo Internacionalnog džez festivala NIŠVIL, Orden rada sa zlatnim vencemNagrada Udruženja kompozitora za životno delo, Zlatni ključ (nagrada za trajni doprinos dečijem stvaralaštvu), Povelja udruženja džez muzičara, Zlatni mikrofon (nagrada Radio Beograda), nagrada „Car Konstantin“.

Izražavamo najdublje saučešće porodici, prijateljima i saradnicima u ime svih članova Sokoja.

You Tube printscreen
sokojAsset 2

IN MEMORIAM MIRKO ŠOUC

IN MEMORIAM MIRKO ŠOUC