Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Sa velikim žaljenjem smo primili vest da je član Sokoja, istaknuti kompozitor, pijanista i aranžer Kornelije Bata Kovač, preminuo u Beogradu u 81. godini.

Rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju „Pusti trotoari“ Kovač komponuje već sa četrnaest godina – 1956. godine.

Kovač postaje član popularnog sarajevskog rok benda Indeksi 1966. godine, a 1968. godine se preselio u Beograd gde je osnovao Korni grupu.

U karijeri dugoj više od 6 decenija, svojim kompozicijama je ispisao istoriju naše popularne muzike i ostavio  više stotina kompozicija. Njegovo ime će ostati upamećeno po hitovima koje su izvodili Zdravko Čolić, Bisera Veletanlić, Olivera Katarina, Lepa Brena, Neda Ukraden, Miki Jevremović, Miša Marković  i mnogi drugi.

Kornelije Kovač je pisao muziku za pozorište, filmove i televiziju. Njegove pesme su bile na mnogim albumima koji su bili izdavani u: Jugoslaviji, Španiji, Francuskoj, Americi, Švedskoj, Holandiji, Finskoj… Mnoge od njih su dostigle platinasti ili zlatni tiraž. Od 1979. godine, Kornelije Kovač je učestvovao u mnogim projektima u Španiji kao producent, kompozitor i aranžer.

Prošle godine je u Nišu dobio nagradu za životno delo.

Izražavamo najdublje saučešće porodici, prijateljima i saradnicima u ime svih članova Sokoja.

Foto: privatna arhiva
sokojAsset 2

IN MEMORIAM KORNELIJE KOVAČ

IN MEMORIAM KORNELIJE KOVAČ