Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Sa žaljenjem smo primili vest da nas je napustio pevač, gitarista i tvorac bluz benda Point Blank,  član aktuelnog saziva Skupštine – Dragoljub Crnčević Crnke.

Bio je počasni član Udruženja rok muzičara Srbije – URMUS. Izdao je brojne albume, istraživao korene bluza i pisao autorske pesame sa milionskim pregledima.

Dr. Project Point Blank Blues Band Crnke je osnovao leta 1983. zajedno sa svojim prijateljima Timotijem Dejvisom (SAD), Majklom Salcom (Australija) i Draganom Markovićem. Salc je ubrzo napustio grupu, pa ga je za bubnjevima zamenio Miroljub Vilotijević. Pred snimanje drugog albuma (1985), odlazi i Dejvis, a umesto njega dolazi Saša Labudović, sa kojim su snimili ovaj album.

Grupa se rastura 1991, pa Crnčević ponovo okuplja grupu, ovoga puta kao trio u kome uz njega sviraju i Rade Bulatović i Miroslav Karlović, i tako snima i izdaje svoj treći album pod nazivom “Southern Comfort”, a nakon njegovog izlaska, zbog ratne krize iz 1991. grupa se razilazi.

Crnčević 1995. okuplja novu ekipu u kojoj, pored nekadašnjeg člana Aleksandra Kozakijevića, sviraju i Darko Grujić, Darko Petrović i Goran Hans Lotar Ilić – Bebe. Ova postava snima album “Sunny Sky”, ali onda, nedugo posle Božića 1998, svi članovi osim Crnčevića i Grujića napuštaju grupu.

Nakon toga, u grupu dolaze dva mlada člana, Zoran Milenković (bas) i Jovan Pejčinović (bubnjevi) i grupa od tada nastupa u istom sastavu. Tokom 2000. snimaju album “Blue Deal”, na kome gostuje britanski svirač usne harmonike, Džon O’Liri.

Album izlazi u novembru 2015. kao dvostruki kompakt disk u izdanju PGP RTS i na njemu su gostovali  neki od najznačajnijih muzičara srpske i bivše jugoslovenske bluz i rok scene, kao što su Rambo Amadeus, Dragan Jovanović Krle, Dragi Jelić, Nenad Zlatanović, Josip Boček, Vidoja Božinović Džindžer, Nebojša Antonijević Anton i mnogi drugi.

 Na prvom disku su pesme sa gostujućim pevačima, a na drugom iste matrice na kojima na engleskom peva Dragoljub Crnčević.

U ime svih članova Sokoja, porodici, prijateljima i saradnicima upućejemo izraze iskrenog saučešća.

Foto: Printscreen/YouTube/Belgrade Backstage Pass