Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Sa velikim žaljenjem primili smo vest da nas je napustio uvaženi autor i član aktuelnog saziva Skupštine Sokoja, Dimitrije Mikan Obradović – kompozitor, etnomuzikolog, frulaš i dugogodišnjimuzički urednik  u Radio Beogradu.

Obradović spada u red najznačajnijih srpskih umetnika koji su zaslužni za brojne sačuvane autohtone melodije iz našeg nasleđa. Ne samo da ih je beležio, snimao na terenu i melografisao, nego ih je i stilizovao na jedinstven umetnički način, stvarajući polifonije kakve danas uživaju popularnost u svetu.

Sa svojim orkestrom i pevačima snimio je veliki broj pesama i kola, koje su nagrađene srebrnim, zlatnim i dijamantskim pločama. Pisao je i muziku za decu, a ploča “Al’ je lep ovaj svet“ na stihove Jovana Jovanovića Zmaja i u izvođenju dečjeg hora “Kolibri” osvojila je Gran pri svih radio-stanica Jugoslavije, dok su sve pesme sa ovog albuma ušle u obaveznu muzičku literaturu osnovnih škola. Dugo godina je sarađivao sa Biljom Krstić i orkestrom “Bistrik” i tako je nastalo 10 izvanrednih vokalnih ostvarenja, zasnovanih prvenstveno na njegovom proučavanju i analiziranju tonskih nizova iz kojih potiču napevi ili tekstovi.

Status istaknutog umetnika i Estradna nagrada Srbije koju je dobio 1999. godine, potvrda su visokih vrednosti njegovog etnomuzikološkog i kompozitorskog rada i značaja za nacionalnu muzičku kulturu.

Porodici, prijateljima i saradnicima upućujemo izraze iskrenog saučešća u ime svig članova Sokoja.