Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Sa velikim žaljenjem primili smo vest da je naš kolega , muzičar i kompozitor Aleksandar Sanja Ilić, preminuo od posledica korona virusa, u 70. godini života.

Grupu “Balkanika” , osnovao je 1998.g sa kojom je nastupao na koncertima širom sveta. Zajedno sa svojim bendom predstavljao je Srbiju na pesmi Evrovizije 2018.g u Lisabonu sa pesmom “Nova deca” koja je ušala u finale Evrovizije.

Sa 12 godina , Sanja je  napisao muziku na tekst Duška Radovića koju je izvodio Dragan Laković. Još kao šesnaestogodišnjak poslao je svoju kompoziciju „Pesnik mira“ na jugoslovensko takmičenje za izbor za pesmu Evrovizije davne 1968, a na istom takmičenju, osam godina kasnije, 1976. u Opatiji, njegovu kompoziciju ” Baj, baj, baj”   izvela je Bisera Veletanlić.

U ranoj mladosti nastupao je u grupi “Vragolani, a zatim u grupi “San”.

Njegova pesma „Halo, halo” u izvođenju grupe Aske predstavljala je Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1982.godine  dok je čuvena pesma „Princeza” u izvođenju Slađane Milošević i Dade Topića, bila kandidat na jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije 1984.godine.

Pored evrovizijskih numera, kao i onih za Balkaniku u poslednje dve decenije, Sanja Ilić komponovao je muziku za pozorišne predstave, mjuzikle, TV serije i filmove , dobitnik je mnogih prestižnih nagrada na raznim festivalima.

Komponovao je muziku za himnu fudbalskog kluba Crvena zvezda na tekst Ljubivoja Ršumovića „Sve što smo želeli, sve što smo hteli“

Izdao je više muzičkih albuma: Delta project (Sanja i Sloba, 1987), Plava ptica (Sanja Ilić, 1994), Balkan 2000 (Sanja Ilić i Balkanika, 1999), Balkan koncept (Sanja Ilić i Balkanika, 2004), Oda radosti (Pravac Evropa) (Sanja Ilić, 2006), Ceeepaj (Sanja Ilić i Balkanika, 2009).

Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1975.

Iskreno saučešće  porodici Ilić , njegovim prijateljima i saradnicima , u ime svih članova Sokoja.

sokojAsset 2

IN MEMORIAM ALEKSANDAR SANJA ILIĆ ( 1951- 2021)

IN MEMORIAM ALEKSANDAR SANJA ILIĆ ( 1951- 2021)