Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Sa velikim žaljenjem smo primili vest o preranom odlasku poznatog klavijaturiste, kompozitora i aranžera Aleksandra Banjca, koji je iznenada preminuo u 45. godini.

Aleksandar Banjac rođen je 22. decembra 1976. godine u Ćupriji. Veliki talenat i interesovanje za klavijature pokazao je još u osnovnoj školi.

Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ završio je u Novom Sadu, a potom je upisao Akademiju umetnosti, muzički odsek Kompozicije u klasi Milana Mihajlovića i Slavka Šuklara.

Foto izvor: IG

Bio je član „Vojvođanskog omladinskog orkestra“ kao i „Big Band-a RTV Novi Sad“. Sa Borisom Režakom i Brankom Koprivicom osnovao je grupu „Tri rogata“. U prvoj polovini devedesetih bio je član sastava „Revir“, potom od 1996. klavijaturista novosadskog fank/r&b benda „Colibri“ sa kojim je obišao celu zemlju. Nekoliko godina bio je stalni član grupe Tanje Jovićević – „Oktobar 1864“.

Muzička izdanja na kojima je imao zapaženo učešće, bilo kao instrumentalista ili kompozitor/aranžer su Partenon / Revir – nezavisno izdanje (1994), Kasandrin Glas – Metropolis (1996), II / Revir – PGP (1997), Balkanopolis – nezavisno izdanje (1999), Akos – Gemany (2000), Aleksandar Dujin / Smooth – Radio 021 (2000).

Saradnja Zdravka Čolića i Banjca počela je još 2007.godine koncertom na beogradskoj “Marakani”. Među značajnim imenima sa kojima ga je posao spojio su mađarski bluz gitarista Laslo Atila, Majkl Kersting iz Nemačke, Dino Dvornik, Vlado Georgiev, Aleksandra Radović, Jelena Tomašević i još mnogе drugе kolegе sa kojima je uspešno sarađivao.

Izražavamo najdublje saučešće porodici, prijateljima i saradnicima u ime svih članova Sokoja.

sokojAsset 2

IN MEMORIAM ALEKSANDAR BANJAC ( 1976-2021)

IN MEMORIAM ALEKSANDAR BANJAC ( 1976-2021)