Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Sa velikim žaljenjem primili smo vest o odlasku našeg člana, Ace Stepića.

Poznati kompozitor narodne muzike i harmonikaš,preminuo je u 89.godini u Beogradu.

 Aca Stepić je komponovao više od  500 pesmama i preko 20 kola, a radio je za najpoznatije pevače poput Silvane Armenulić, Save Radusinovića, Ljube Aličića kom je komponovao čuvenu pesmu ”Šeherezada” i Šabana Šaulića za kog je uradio pesmu ”Jedna žena, sreće željna.”

Učio je da svira harmoniku u Meljaku, kod čuvene braće Ilije i Milije Spasojević, koji su tada svirali sa elitom narodne muzike – Mijom Krnjevcem, Vuletom Jeftićem i Danicom Obrenić.

Zanat je pekao svirajući po kafanama i hotelima širom Jugoslavije. Svirajući u “Gradskoj kafani” u Sarajevu, otkrio je sedamnaestogodišnju Zilhu Bajraktarević, koja će postati Silvana Armenulić. Izvela je sevdalinku “Moj dilbere” i sve oduševila.

Zahvaljujući Silvani, uzeo je Tomu Zdravkovića u svoju grupu. Pomogao je i tada neafirmisanom Zoranu Kaleziću da se proslavi pesmom “Moj život je tužna priča”, a ploča sa tom melodijom je za četiri meseca prodata u 200.000 primeraka. Orkestar Ace Stepića pratio je Silvanu, Tomu, Lepu, Tozovca, Šabana, Đorđa Marjanovića, Nadu Mamulu… Pukovniku Gadafiju svirao je “Šote, mori šote” i u Libiji i u Jugoslaviji.

Iskustva iz velike karijere pretočio je u knjigu “Neka žive pesme moje”, ispunivši tako želju pokojne supruge Nade sa kojom je proveo 62 godine.

U ime svih članova Sokoja upućujemo iskreno saučešće porodici i prijateljima.

sokojAsset 2

IN MEMORIAM ACA STEPIĆ

IN MEMORIAM ACA STEPIĆ