Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Prvi internacionalni festival ,,Isidora Žebeljan” biće otvoren u utorak, 15. juna 2021. godine u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije i trajaće tri dana.

Festival je ustanovljen u cilju očuvanja sećanja na lik i delo jedne od najznačajnijih i na svetskoj muzičkoj sceni najizvođenijih srpskih kompozitorki, Isidore Žebeljan, a održava se u organizaciji Muzičke omladine Kragujevca. Festival su podržali  Grad Kragujevac, Nacionalna platforma Srbija stvara, Sokoj iz Fonda za  kulturna davanja, kompanija Mascom i Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu.

Program Festivala činiće koncert Žebeljan ansambla, koji će izvesti dela Isidore Žebeljan, pisana za pozorišne predstave stranih i domaćih produkcija, za koja je višestruko nagrađivana, između ostalog sa tri Sterijine nagrade, kao i četiri Yustat nagrade za scensku muziku; okrugli sto uz projekciju opere „Dve glave i devojka“, prve i jedine srpske opere koja je premijeru u inostranstvu imala na srpskom jeziku; dok će na zatvaranju Festivala nastupiti orkestar sa solistima i dirigentom Premilom Petrovićem.

Pored toga, na otvaranju Festivala, 15. juna, biće proglašen pobednik takmičenja mladih kompozitora, a nagradu će dodeliti predsednik međunarodnog žirija Ivo Josipović.

Program sve tri večeri biće dostupan u  direktnom prenosu na YouTube kanalu Muzičke omladine – Kragujevac. Internacionalni festival Isidora Žebeljan biće otvoren u utorak, 15. juna 2021. godine u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije i trajaće tri dana.

foto: Promo festivala
sokojAsset 2

FESTIVAL “ISIDORA ŽEBELJAN”

FESTIVAL “ISIDORA ŽEBELJAN”