Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Tradicionalno, tokom trajanja Međunarodne tribine kompozitora, Udruženje kompozitora dodeljuje nagrade. Na otvaranju je dodeljena nagrada Stevan Mokranjac kompozitorki Tatjani Milošević Mijanović a na trećoj večeri su predstavljeni laureati nagrada koje nose imena Pavla Stefanovića i Aleksandra Pavlovića.

Ovogodišnju Nagradu „Pavle Stefanović” koju dodeljuje Udruženje kompozitora Srbije za muzičku esejistiku i kritiku, dobila je muzikolog dr Ivana Miladinović Prica, za kritički esej „Igra označitelja u Igri senke Berislava Popovića”, objavljen u knjizi Difrakcije kompozitorskog, muzičko-teorijskog, pedagoškog i društveno-kulturnog stvaranja Berislava Popovića.

Nagrada koja nosi ime Aleksandra Pavlovića, jednog od najistaknutijih pregalaca u promociji savremenog srpskog stvaralaštva, violiniste, kamernog muzičara, dirigenta i pedagoga, dodeljuje se pojedincima i ansamblima za izuzetan doprinos afirmaciji srpske muzike u zemlji i inostrastvu. Predsednik žirija, kompozitor Vladimir Tošić uručio je nagrade sledećim dobitnicima:

  • pijanisti Vladimiru Gligoriću za izuzetan doprinos afirmaciji srpske muzike u zemlji i inostrastvu tokom prethodne godine,
  • Snežani Nikolajević specijalna zahvalnica za dugogodišnji doprinos u promociji srpske muzike kao i
  • mladim umetnicima iz kvarteta Pneuma (Dimitrije Beljanski, klavir, Nina Henig Beljanski, violončelo, Stefan Milović, klarinet i Katarina Badnjar, violina)

Pokrovitelj nagrada je Sokoj iz Fonda za kulturna davanja

Foto: Bojan Živojinović

sokojAsset 2