Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

Deseto, jubilarno izdanje festivala Beogradske Umetničke Nove Teritorije BUNT, biće održano od 15. do 28. decembra, a ove godine će festival pod sloganom “I dalje sa vama!” predstaviti širok raspon repertoarskih i izvođačkih izazova.

Festival BUNT 10.0 započinje nastupom pijaniste Dejana Sinadinović 15. decembra na Kolarcu. On će svirati sa kineskom sopranistkinjom Vanž Žang a specijalni gost koncerta je mali pijanista An Vang.

Vrhunac festivala BUNT 10.0. organizatori označavaju kao produženi vikend od 23. do 26. decembra.

U petak, 23. decembra, u 20 sati, nastupa Zagrebački gudački kvartet sa gostima, fagotistom Žarkom Perišićem i Milanom Miloševićem, baset klarinet. Koncert će se održati u Etnografskom muzeju.

U subotu, 24. decembra u 20 sati, u pr dvorani AKUD Lola, naša proslavljena čelistkinja Sandra Belić će obeležiti veliki jubilej, 40 godina umetničkog rada, sa svojim stalnim saradnicima, Ljiljanom Vukeljom, klavir i sjajnim violončelistom Vukom Ovaskainenom. Centralna dela ovog programa biće kompozicije srpskih autora, Mirjane Živković, Ivane Stefanović i Dejana Despića.

Nedelja 25. decembra u 12 sati, u dvorani Lola nas vodi u bajkoviti dečiji svet malih fagotista muzičke škole Stanković, “Milena i njena deca”, a zatim će na tradicionalnom koncertu “Zajedno” nastupiti Udruženje Nebograd i Hor dečjeg kulturnog centra Beograda. Izvodiće muziku za decu Radeta Radivojevića. Ova dva mala koncerta posvećena su velikom prijatelju festivala, nedavno preminulom glumcu i humanisti Damjanu Dikliću.

Iste večeri u 19 sati, u dvorani Kolarca nastupa violistkinja Andjela Josifoski, koja se sada nalazi na studijama na Menuhin školi u Švajcarskoj, uz klavirsku saradnju Katarine Hadži Antić – Tatić, da bi od 20h nastupili proslavljeni srpski muzičari Ljubiša Jovanović, flauta i Aleksandar Serdar, klavir, koji će izvoditi sonate Johana Sebastijana Baha.

U ponedeljak 26. decembra  na Kolarcu od 19h nastupa mlada čelistička zvezda Vuk Ovaskainen uz klavirsku saradnju Ukija Ovaskainena, a od 20h violinistkinja Julija Hartig (Holandija/Srbija), uz klavirsku saradnju Natalije Mladenović, predstavljajući svoj veoma uspeli album Dark Velvet. Poseban kuriozitet ovog koncerta predstavlja i izvodjenje kompozicije “Air & Riffs’ Diptych za violinu I klavir 2022” Veljka Nikolića, mladog stvaraoca, koji je nedavno dobio nagradu “Bela Bartok” u Budimpešti, na jednom od najprestižnijih takmičenja kompozitora u Evropi! Time još jednom BUNT iskazuje svoju nameru da promoviše savremeno stvaralaštvo srpskih kompozitora.

Festival BUNT 10.0 završava se u sredu 28. decembra u Etnografskom muzeju, izuzetnim koncertom etno muzike. U prvom delu će nastupiti Trio Nede Nikolić a potom Dejan Jovanović na harmonici koji će sa svojim ansamblom gudača i pevačicom Oana Chatalina Citu predstaviti muziku Balkana.

Festival BUNT je podržao Sokoj iz Fonda za kulturna davanja.

sokojAsset 2

DESETI FESTIVAL BUNT

DESETI FESTIVAL BUNT