Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije

SOKOJ

U okviru internacionalnog festivala “Isidora Žebeljan” održaće se takmičenje mladih kompozitora, do 30 godina starosti. Muzička omladina Kragujevca kao organizator ovog festivala, koji će biti održan u junu mesecu, saopštila je da je za ovo takmičenje za kratko vreme stigao veliki broj prijava sa svih kontinenata, iz SAD, Kanade, Čilea, Meksika, Brazila, Australije, Indonezije, Kine, Irana, Izraela, Turske, Španije, Italije, Nemačke, Češke, Velike Britanije i mnogih drugih zemalja.

Međunarodni žiri čine: Premil Petrović, dirigent i osnivač No Borders Orchestra, koji već duže vreme živi u Berlinu, a sasrađuje sa brojnim evropskim i svetskim orkestrima, Prof. dr. Ivo Josipović, kompozitor i profesor emeritus na Pravnom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, član Svetske akademije nauka i umetnosti i prorektor Evropske akademije nauka i umetnosti, kao i Dr. um. Draško Adžić, docent Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, jedan od najznačajnijih kompozitora srednje generacije, koji je doktorirao kompoziciju upravo u klasi akademika Isidore Žebeljan.

Vredno je podsetiti se da je Isidora Žebeljan jedan od naših najpoznatijih i najizvođenijih kompozitora na svetskoj umetničkoj sceni, prvi srpski stvaralac čiju je kompoziciju izveo Simfonijski orkestar BBC-a.

Nakon svetskog uspeha opere ‘Zora D.’ Isidora Žebeljan, do svoje prerane smrti, neprekidno dobija porudžbine najznačajnijih institucija i festivala iz celog sveta i stvara značajan umetnički opus.

Internacionalni festival je pokrenut u njenu čast, a činjenica je da će na njemu biti izvođena i muzika mladih autora iz celog sveta podseća nas na to da je velika umetnica Isidora Žebeljan ostala i dalje da živi i deluje, među nama.

Posebno nas čini ponosnim to što je njen student i aktivni član Sokoja, Draško Adžić, u žiriju ovog takmičenja.

sokojAsset 2

ČLAN UPRAVNOG ODBORA SOKOJA DRAŠKO ADŽIĆ U ŽIRIJU TAKMIČENJA KOJE NOSI IME ISIDORE ŽEBELJAN

ČLAN UPRAVNOG ODBORA SOKOJA DRAŠKO ADŽIĆ U ŽIRIJU TAKMIČENJA KOJE NOSI IME ISIDORE ŽEBELJAN