SOKOJ

У Привредној комори Србији одржан је панел са темом Домаће музичко стваралаштво. Закључено је да су данас, највећи изазови у  креативној индустрији у Србији однос јавности и институција према интелектуалној својини, креативном раду као и статус самосталних уметника.

Модератор панела је била Ана Станић, председница Групације музичких извођача и музичких аутора у ПКС, а у дискусији су учествовали Маја Раковиц, потпредседница Групације радиодифузије у ПКС и власница Накси радија, Жељко Васић, представник Удружења композитора Србије, Дејан Манојловић, директор Сокоја и Родољуб Стојановић, заменик председника Групације музичке индустрије ПКС.

По наводима  агенције Бета – “удружење за креативну индустрију организовало је панел у оквиру серије дискусија под називом Изазови креативне индустрије које су се бавиле проблемима домаћег музичког стваралаштва (ДМС).

Учесници су предложили да ДМС подразумева да га је компоновао држављанин Србије са још двоје сарадника из земље из неке од категорија: текстописац, аранжер, изводјач и продукција.

Учесници панела усагласили су се да се за достизање самоодрживости музичке индустрије Србије прво мора променити однос према присутности ДМС у медијима, са посебним освртом ка новијем садржају како би се одржавала здрава унутрашња конкуренција.

Закључак је да морају да се уведу минималне квоте емитовања домаћег ДМС за јавне сервисе, као и законска обавеза за расподелу јавних средстава и добара тако да се заштити тај вид креативног рада.

Наведено је и да је неопходно радити и на отварању музичког центра Србије који би промовисао развој домаће музичке индустрије у земљи и свету.

Како је навела ПКС, приоритет организације панела посвећених креативној индустрији јесте да се расветле и јасно представе проблеми које ствара крадја производа стваралаштва, затим недовољна свест о подржавању домаћег стваралаштва и спора измена закона и пореских политика. “

sokojAsset 2

ПАНЕЛ – ДОМАЋЕ МУЗИЧКО СТВАРАЛАШТВО

ПАНЕЛ – ДОМАЋЕ МУЗИЧКО СТВАРАЛАШТВО