SOKOJ

Поштовани аутори, чланови Сокоја,

Након одржане електронске седнице скупштине Сокоја, на којој је учешће узео до сада рекордан број скупштинара, имамо задовољство да вас обавестимо да су нови (стари) органи Сокоја добили огромну већину од преко 75% приспелих гласова чланова Скупштине, што потврђује да је смер којим идемо у последњем периоду и поред пуно објективних искушења (пандемија, ограничени услови рада) потпуно исправан, као и да се овим путем свима захвалимо на поверењу и подршци и уједно да обећамо да ћемо и даље радити у најбољем интересу свих аутора и чланова.

Уз све постигнуте резултате (нови Статут, нови сајт, објављена монографија Сокоја) успели смо да одржимо приходе и наплату на скоро истом нивоу као и у нормалним околностима и за то смо добили признање од Cisac-a, наше кровне организације, као најуспешнији у ширем окружењу, што нас чини посебно поносним. За исто то време смо доделили 3 пута новчану помоћ најугроженијим ауторима и успут редовно сервисирали све обавезе, што у оваквим отежаним условима није било нимало једноставно. Стога, захвалност иде и на адресу Стручне службе и директора, јер су показали велику храброст и ажурност.

Но и поред свега појавило се неколико недоумица везаних за тренутно стање  изазвано или необавешћеношћу (већим делом) или не добром намером, углавном код једног истог дела чланства које већ дуже време неаргументовано врши притисак и опструкције, што у крајњем циљу има изузетно негативан контекст по целу нашу организацију, а изношење тога у медије, који свакако нису место на коме ће се евентуални проблеми решити, може проузроковати и озбиљну штету. Сходно томе, дужни смо да дамо пар појашњења:

  1. Електронске седнице, које су биле нужне у време пандемије, направљене да бисмо могли редовно да извршавамо све обавезе и вршимо исплату ауторима, показале су се као прилично добро решење у отежаним условима живота и рада. Стога су у изради новог Статута добиле своје равноправно место као могућност рада организације у моменту објективне немогућности одржавања нормалне живе седнице Скупштине. Управо то се догодило недавно, пошто и поред свих послатих дописа нисмо добили јасну дозволу надлежног органа за одржавање скупа до 260 људи, а нисмо желели да радимо ништа мимо тренутно важећих прописа, пре свега бринући о здрављу људи, али и водећи рачуна да не дођемо у ситуацију да се спочитава непоштовање мера и услед тога немогућност доласка на живу седницу.Због свих наведених разлога донели смо одлуку о седници Скупштине која ће се обавити електронским путем,  тајним гласањем и врло једноставним приступом учешћу и гласању. Да је одлука била исправна показује и рекордан одзив од преко 180 чланова који су узели учешће у гласању.
  1. Озбиљна недоумица се појавила и у вези два места за паблишере у Управном одбору и једним местом у Надзорном одбору. Подсећамо, према новом Статуту, у чијој изради су учествовали еминентни стручњаци као и наше уважене колеге у Статутарној комисији, те правници из Стручне службе , а који је пре усвајања прошао многе озбиљне расправе и пленуме нашег чланства, јасно је прецизирана расподела квота и места у одборима. Ту децидирано стоји да паблишери имају 3 места у одборима, а пошто их је у актуелном сазиву Скупштине управо толико, то значи да по наведеним актима практично сви улазе у одборе, чак и да су имали само један свој глас, а добили су значајно више. Иначе, сугестија о више паблишера потиче од наше кровне организације Cisac, а све у складу приближавања правилима ЕУ и стандарда који постоје и функционишу у највећим светским сродним организацијама.
  1. Латентна манипулација и злоупотреба чињеница од мале групе колега, поражених на свим гласањима у последње две године, која наноси озбиљну штету Сокоју и представља лажну слику у јавности, што доводи до могуће негативне реакције наших корисника и емитера и тиме ствара озбиљну потенцијалну штету свим колегама ауторима. Узгред, неки од тих људи су годинама били високо позиционирани у органима и телима Сокоја и очигледно им је тешко пало одвајање од некаквих субјективних привилегија и поред врло спорних резултата које су оставили иза себе. Чланство је препознало нове ветрове који дувају у организацији и сходно томе потврдило трајно неповерење тој екстремно малој групи људи. Потпуно смо сигурни да интегритет, способност и моралне вредности овог руководства у органима уливају поверење огромном броју колега, да Сокој иде правим путем и да ће радити увек у најбољем интересу свог чланства. На крају, све што је рађено, рађено је уз сталне консултације и апсолутну сагласност Завода за интелектуалну својину што нам даје још једну дозу спокоја и сигурности у исправност свега урађеног. Колегама који се тако понашају поручујемо да се такво понашање надаље неће толерисати.

Од нових изазова чека нас усвајање нове Стратегије којом ћемо поставити темеље новог Информационог система Сокоја, као једног од важнијих задатака који је пред нама и овим путем позивамо чланство да се у што већем броју укључује у пленуме, панеле и презентације које ћемо организовати у наступајућем периоду, до ванредне скупштине Сокоја негде у септембру месецу, са што више сугестија и предлога за овај  најважнији пројекат, не бисмо ли нашу организацију подигли на још виши ниво. Такође, нисмо одустали од обележавања нашег великог јубилеја, 70 година постојања, које смо због пандемије само одложили, а када ћемо уприличити и комеморацију за све наше, на жалост многе преминуле колеге и чланове.

Управни одбор Сокоја

sokojAsset 2

САОПШТЕЊЕ УПРАВНОГ ОДБОРА СОКОЈА