SOKOJ

издање Међународне трибине композитора, најзначајнијег фестивала савремене музике код нас, биће одржано од 3. до 7. октобра у београдском СКЦ-у, дворани Лола као и у Великој дворани Коларчеве задужбине.

У оквиру осам концертних вечери, током пет фестивалских дана биће представљено 47 дела, углавном камерне музике, за различите комбинације инструмената, са или без електронике, за мање саставе, али и најновија остварења за симфонијски оркестар. Заступљена су дела аутора свих генерација, од већ афирмисаних и домаћој публици познатих имена, до најмлађе генерације домаћих стваралаца.

Међу страним ауторима, на програму ће се наћи дела композитора из Северне Македоније, Грчке, Кипра, Немачке, Белгије, Босне и Херцеговине, Белорусије, Кине, Румуније, Велике Британије, Хонг Конга, САД-а, Јапана, Узбекистана.

Неки од аутора су најавили свој долазак у Београд и боравак на Трибини.

Традиционлно, током Фестивала биће додељене и награде :

–               Стеван Мокрањац, најпрестижније признање за композиторско остварење у Србији, за премијерно дело изведено у претходној години на свеченом отварању Трибине, 3. октобра ;

–               Павле Стефановић за музицку есејистику и критику као и

–               Александар Павловић  за промоцију српске музике у земљи и иностранству, на концерту у четвртак, 5.10. у Великој дворани СКЦ-а.

У оквиру Трибине у трибини музиколошкиња Ивана Миладиновић Прица водиће представљање дела које је добитиник Мокрањчеве награде за 2022. годину у Малој сали Коларчеве задужбине у суботу, 7. октобра од 19 часова.

На овогодишњој Трибини учествују најистакнутији домаћи уметници који су активно посвећени интерпретацији савремене музике и који сваке године презентују  највећи део програма.Медју њима су и  ансамбл Градилиште, СО РТС под управом Александра Којића као и многобројни солисти. Трибина ће ове године угостити и један инострани дуо, Целнер Рош (Немачка-Вел.Британија) који ће представити нова дела за хармонику и кларинет.

Концерти почињу у 18 и 20 часова, а улаз на све програме је слободан.

Међународна трибину композитора се одржава уз подршку Сокоја – организације музичких аутора Србије, Министарства културе Републике Србије, Секретаријата за културу Града као и општине Врачар.

Детаљан програм је доступан на страници Удружења композитора www.composers.rs који је оснивач и продуцент  Фестивала.