SOKOJ

Овогодишња, једанаеста Међународна ауторска креативна конференција (МАКК 2023), одржана је у Музеју савремене уметности у Загребу, 16. и 17. новембра. Ова конференција, у организацији стручне службе Хрватског друштва складатеља (ХДС ЗАМП) и Хрватског друштва за ауторско право (ХДАП), окупила је правне стручњаке и креативце, пружајући им платформу за размену идеја и подстицање иновација, повезујући садашњост и будућност.

Под слоганом „АИ: алат или аутор?“, учесници су првог дана конференције имали прилику да кроз разноврсна предавања, панеле и дискусије сазнају бројне информације о актуелним темама, од технолошких иновација и презентација савремених алата до дигиталних трендова.

Један од истакнутих тренутака био је панел под називом „Напунити Арену“, на ком се дискутовало о кључним елементима успеха и предусловима за организацију наступа у великим концертним просторима. Међу говорницима је био истакнути композитор и текстописац, члан Скупштине Сокоја, Драган Брајовић Браја, који је нагласио да је системски рад најважнији и да не постоји „успех преко ноћи“. На панелу су учествовали и Жељко Бебек, Хусеин Хасанафендић Хус (Парни Ваљак), Сара Гиганте (регионална директорка концертне агенције Цхарм Мусиц), те радијски предузетник Иван Јурић-Каћунић.

Други дан конференције, у организацији ХДАП, протекао је у правним темама, са посебним освртом на утицај вештачке интелигенције на интелектуалну својину. Такође је одржано теоријско предавање о појму оригиналности, приказан је порески третман ауторских дела, а посебно интересовање изазвала је панел дискусија о ауторскоправним последицама НФТ-ова.

Конференцији МАКК 2023, као представници Стручне службе Сокоја, присуствовали су Радивој Бркић, шеф Службе за правне послове и Павле Павичић, шеф Службе за међународне правне послове.

Више информација доступно је на званичном сајту конференције. 

фото: Самир Церић Ковачевић; извор:makk.hr