SOKOJ

Са жаљењем смо примили вест да је оснивач Лабораторије звука, великан новосадске музичке сцене Предраг Вранешевић, преминуо у 76. години у Новом Саду, након дуге и тешке болести.

Вранешевић остаје упамћен као једна од најкреативнијих личности модерне новосадске културне сцене, која се формирала током шездесетих и седамдесетих, инспирисана подједнако популарном музиком свог доба и авангардном уметношћу. Његов велики опус обухвата иновативну рок, филмску и позоришну музику, као и сценска дела.

Вранешевић је писао музику за позориште, сарађујући између осталих редитеља и са Дејаном Мијачем, Димитријем Ђурковићем, Видом Огњеновић, Паолом Мађелијем и Душком Јовановићем, у представама „Смрт трговачког путника”, „Олуја”, „Преноћиште”, „Обешењак” и другим.

Самостално или са братом је писао музику за успешне и награђиване филмове „Сплав Медузе”, „Октоберфест”, „Још овај пут”, „Пун месец над Београдом”, „Оригинал фалсификата”, „Крај рата”, као и „Artificial Paradise / Уметни рај”, који је последњи филм из Југославије приказан на Канском фестивалу.

Публика такође памти њихову музику за популарне телевизијске серије „Полетарац”, „Форе и фазони”, „Варошарије”, „Приче из Непричаве”.

За уметнички рад и допринос Вранешевић је награђен „Бронзаним змајем” у Кракову, као и  златном медаљом и награде за животно дело на Фестивалу документарног и кратког играног филма у Београду.

У име чланова Сокоја, породици и пријатељима упућујемо изразе саучешћа.

sokojAsset 2

ИН МЕМОРИАМ ПРЕДРАГ ВРАНЕШЕВИЋ

ИН МЕМОРИАМ ПРЕДРАГ ВРАНЕШЕВИЋ